Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja finansiraće izradu prostornog plana Avale, što će omogućiti ne samo turistički razvoj, već i ekonomske potencijale ovog zaštićenog prirodnog dobra – rekao je ministar životne sredine Oliver Dulić prilikom jučerašnje posete opštini Voždovac. On je dodao da će ministarstvo nastaviti da kroz akciju „Očistimo Srbiju“ podržava uklanjanje divljih deponija sa ove opštine.


Dulić je najavio da će u okviru novog zakona o planiranju i izgradnji biti korišćen koncept masovne legalizacije objekata građenih do 2003. godine, a takvih je na teritoriji Voždovca oko 17.000. Ministar je rekao da ovi objekti predstavljaju uglavnom porodičnu gradnju, ali do sada nisu mogli da budu legalizovani što zbog nerešenih imovinskih odnosa, što zbog nedostatka planskih dokumenata. On je dodao da će ljudi sa relativno malim sredstvima i bez čekanja moći da legalizuju objekte, osim onih koji se nalaze na putnim pravcima, zaštićenim prirodnim ili kulturnim zonama.

Kao najveće probleme na teritoriji Voždovca, predsednik Privremenog organa ove opštine Goran Lukačević, naveo je nedostatak regulacionih planova i nepokrivenost velikog dela teritorije kanalizacijom.

– Divlja gradnja između Avale i gradskog dela predstavlja problem koji trenutno ne može da se reši, jer je svega 10 odsto Voždovca pokriveno regulacionim planovima. Zbog nedostatka tehničkih mogućnosti ne možemo da se priključimo na gradski kanalizacioni sistem, već je u toku izrada projekta separatne kanalizacije – rekao je Lukačević. On je dodao da bi za izgradnju takvog sistema za ceo podavalski deo bilo potrebno još 750 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari