Gradonačelnik Beograda Siniša Mali razgovarao je juče sa predstavnicima Akademije arhitekture Srbije o projektu „Beograd na vodi”. Oni su se složili da je važno voditi dijalog o ovako važnom projektu.

– Otvoreni smo za sva mišljenja i ideje stručnjaka koji žele najbolje za naš grad i planiramo da uključimo sve arhitekte koji mogu da doprinesu ovom projektu, koji je značajan i za celu Srbiju – rekao je gradonačelnik i dodao da se u javnosti pojavilo mnogo neistina i dezinformacija, kao i da je važno da građani znaju da je sve što se radi transparentno i podložno kritikama. On je istakao i da područje Savskog amfiteatra sada izgleda potpuno drugačije, s obzirom na to da je u toku veliko raščišćavanje terena.

– Do današnjeg dana sa ovog područja iseljeno je 88 porodica, a iz baraka su se uselili u stanove. Niste mogli da čujete nijednu negativnu kritiku od njih – naglasio je Mali.

Predsednik Akademije arhitekture Srbije Mihajlo Mitrović napomenuo je da se u istoriji uvek dešavalo da novi projekti naiđu na nerazumevanje građana.

– Sve što je novo nailazi na ovakvu reakciju javnosti. Ogromna i fenomenalna je stvar što se raščistio prostor Savskog amfiteatra. Znamo da se svi veliki projekti grade postepeno, pa se tako Sagrada Familija u Barseloni gradi već 200 godina – istakao je Mitrović. On je dodao da su i njega kritikovali kada je gradio „Geneks” kulu, a da ga sad hvale, kao što je bio slučaj i sa Palatom „Albanija”, „Beograđankom”…

Sastanku su prisustvovali i glavni gradski urbanista Milutin Folić, direktor Zavoda za urbanizam Grada Beograda Nebojša Stefanović, sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević, kao i Branko Bojović i Miloš Raonić iz Akademije arhitekture Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari