Zahvaljujući deci, roditeljima i vaspitačima iz Beograda, mališani iz Orahovca na Kosovu i Metohiji, od 1.septembra svoje predškolske dane provode u novom vrtiću.

Stara podrumska prostorija, u kojoj su do sada boravili, u vrlo lošim uslovima, zamenjena je novom kućom, koja je adaptirana za potrebe vrtića, sredstvima koja su prikupljena u humanitarnoj akciji „Vrtići Beograda za vrtić na Kosovu“, koju je u aprilu ove godine pokrenulo Udruženje vaspitača Beograda.

Prošle nedelje, uz prisustvo predstavnika lokalne zajednice, Udruženje vaspitača Beograda, Kosovske Mitrovice kuću su osveštali predstavnici Srpske pravoslavne crkve, a tom prilikom Udruženju vaspitača Beograda uručena je zahvalnica Raško – prizrenske eparhije. Mališani iz Orahovca u znak zahvalnosti izveli su priredbu i otpevali pesmu o drugarstvu.

U saopštenju Udruženja vaspitača Beograda upućuje se zahvalnost Sekretarijatu za dečju zaštitu grada, svim beogradskim predškolskim ustanovama, deci i roditeljima koji su pomogli realizaciju ove humanitarne akcije u kojoj je prikupljeno 2,2 miliona dinara, od kojih je kupljena kuća i adaptirana za potrebe vrtića u Orahovcu.

„Sve beogradske predškolske ustanove, vaspitači, deca i roditelji odazvali su se akciji i pokazali svojim zalaganjem da ova deca dobiju vrtić u kome će imati bar delić onoga što pripada svakom detetu – mesto za bezbednu igru. To su deca koja od rođenja žive na prostoru manjem od Kalemegdanskog parka, bez pozorišta, bioskopa, parka za igru i sa prvim koracima nauče gde je granica njihovog bezbednog kretanja. Osim adekvatnih uslova za boravak u novom vrtiću, deca u Orahovcu dobila su i svoje ograđeno dvorište u kome mogu bezbedno da se druže, igraju, uče i zaborave na strahove sa kojima rastu“, navodi se u saopštenju Udruženja vaspitača Beograda.

Humanitarna akcija „Vrtići Beograda za vrtić na Kosovu“ u većini beogradskih vrtića organizovana je u obliku pozorišnih predstava, prodajnih izložbi, sportskih i drugih aktivnosti, u kojima su učestvovala deca i vaspitači. Roditelji su na ime ulaznice uplaćivali sumu na osnovu svojih mogućnosti, a njihovi mališani mogli su da gledaju pozorišne predstave osmišljene za njihov uzrast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari