Javno preduzeće Beogradska tvrđava, u saradnji sa dvojicom renomiranih umetnika Ričardom Dikonom i Mrđanom Bajićem, pokrenulo je projekat za izradu nove pešačke pasarele na Beogradskoj tvrđavi, koja bi preko Bulevara vojvode Bojovića povezivala Kalemegdan sa šetalištem dužSave i Dunava (kod Beton hale).

Kako se navodi u saopštenju, realizacijom ovog projekta, pešačkom pasarelom, spojila bi se dva dela grada i dva vremena, Beogradska tvrđava i park Kalemegdan, koji čine specifičan muzej prošlosti grada, sa šetalištem dužSave i Dunava. Iz „muzeja na otvorenom“, muzeja istorije, za svega deset minuta posetioci bi stizali do „zatvorenih muzeja“ u okviru Beton hale, čiji je prostor Vrepublička vlada dodelila na korišćenje ustanovama kulture kako bi se održavanjem kulturno-obrazovnih manifestacija i izložbenim postavkama promovisao kulturni i istorijski razvoj Srbije.

Srpski vajar Mrđan Bajići britanski vajar Ričard Dikon od jula 2008. godine zajedno rade na ovom projektu, a njihov dosadašnji rad biće predstavljen izložbom „Most na Kalemegdanu“, koja će biti otvorena u okviru manifestacije Dani Beograda. Beograđani će biti u prilici da u Galeriji ULUS i holu Skupštine grada Beograda od 16. do 28. aprila vide dve postavke koje predstavljaju ovaj projekat. U Galeriji ULUS biće prezentovani originalni crteži i radovi nastali tokom realizacije projekta, kao i film koji će posetiocima približiti istorijat rada na projektu, autore i 3D animaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari