Na više lokacija u gradu u toku je akcija uništavanje ambrozije za šta je iz gradske kase izdvojeno 12 miliona dinara. U opštini Palilula u toku je uklanjanje ovog korova sa oko 500 hektara zemljišta, koliko je, prema procenama Štaba za zaštitu od elementarnih nepogoda, zahvaćeno ambrozijom.

Procenjeno je da je samo u Padinskoj Skeli ambrozijom pokriveno oko 185 hektara.Ovom korovskom biljkom takođe je zahvaćeno više manjih površina oko stambenih zgrada, šira zona oko Mirjevskog bulevara, Slanačkog puta, Višnjičke ulice, otvorene površine na Adi Huji, Mirjevsko brdo, priobalje Dunava.

Pored organizovane akcije nadležnij, iz opštine Palilula pozivaju sve građane da prijave prostore pod ambrozijom na telefon: 3236-221, lokali 252, 131 i 117. Kako bi se razrešila dilema u čijoj je nadležnosti uklanjanje ambrozije na gradilištima iz Sekretarijata za komunalne i stambene poslove juče su podsetili da, prema republičkoj Uredbi za njeno uništavanje na poljoprivrednom, šumskom i građevinskom zemljištu, za to su zaduženi vlasnici zemljišta. Ukoliko vlasnici ne uklone ovu štetnu billjku to će umesto njih uraditi nadlžene službe ali o trošku vlasnika, napominju iz Sekretarijata.

Da podsetimo, čelnici grada su proteklog vikenda pozvali Beograđane da se uključe u akciju uništavanja korova.

– Nema prirodnih neprijatelja jer je životinje ne jedu, uspeva gotovo na svim terenima i rađa veoma veliki broj semenki. Kod pojedinih ljudi njen polen izaziva alergiju i zato je treba sistematski uklanjati. Radnici Zelenila je uništavaju, ali nema te službe koja ovu biljku može sasvim iskoreniti ako svi građani ne shvate da u tom poslu moraju da nam pomognu. Najopasniji su tereni pored ulice, pruge koje Gradsko zelenilo ne kosi – poručio je Zoran Alimpić, zamenik predsednika Skupštine grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari