NDBG: Grad omogućio privatnicima postavljanje 250 bilborda 1Foto: Facebook/ Ne davimo Beograd

Inicijativa Ne davimo Beograd smatra da planirano postavljanje dodatnih 250 bilborda u Beogradu predstavlja vizuelno i svetlosno zagađenje, koje ometa učesnike u saobraćaju.

Sa druge strane, dodaje inicijativa, ova praksa drastično menja izgled gradova i doprinosi sveopštem umanjivanju kvaliteta življenja i ruži pejzaž grada.

U saopštenju NDBG podseća da je nedavno doneta odluka o koncesionom aktu na osnovu kojeg će privatnici imati zadatak da finansiraju nabavku, postavljanje i održavanje pokretnih stepenica i liftova za osobe sa invaliditetom, te održavanje delova podzemnih prolaza.

Uz ovaj akt, napominju, dolazi i odluka i plan Grada Beograda da ovim privatnicima omogući postavljanje 250 novih LED bilborda i reklama, širom Beograda.

„Za ovaj unosan posao obezbeđen je ugovor na 11 godina. Plan lokacija na kojima će nići novi bilbordi nalazi se u Službenom listu Grada Beograda od 18. oktobra 2019 godine, a zanimljivo je da je ovaj plan doneo zamenik gradonačelnika Goran Vesić lično“, navodi NDBG.

Iako postoji vrlo malo gradova na svetu koji su uspeli da se odupru ovom trendu, primer Sao Paola u Brazilu koji je potpuno zabranio bilborde u javnom prostoru, mora se povući crta i stati na put ovoj lošoj praksi, smatraju iz inicijative.

Ističu da će se založiti da se spreči dalja erozija grada ovim invanzivnim modelom reklamiranja, „jer ćemo u suprotnom doći u situaciju da gledamo grad sa bilborda, a ne grad sam“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari