Novim regulacionom planon Zvezdarske šime predviđeno je da čitav pojas iznad KBC Zvezdara bude pretvoren u zemljište namenjeno „javnim specijalizovanim objektima i kompleksima“.


Građani okupljeni oko organizacije „Zaštitimo Zvezdarsku šumu“ najviše se protive proširenju Gradske bolnice na uštrb šume, pa su i minulog vikenda organizovali potpisivanje peticije.

Naime, predviđena prenamena izvesnog broja zemljišnih parcela, izazvala je nezadovoljstvo žitelja Zvezdare, a najglasniji među njima su stanovnici graničnog pojasa šume okrenutog prema Mirijevu. Nedavno je i upućen apel za očuvanje šume na adrese opštinskih, gradskih ali i republičkih vlasti. Na apel je jedino odgovorila Opština Zvezdara koja je grupu građana pozvala na razgovor.

Grupa „Zaštitimo Zvezdarsku šumu“ i predstavnici Opštine složili su se da Zvezdarsku šumu treba održavati, razgovarali su o ideji da se uradi mapa stabala, ali i uvedu eko kontrole koje bi činili dobrovoljci spremni da obilaze šumu i kontrolišu stanje u njoj.

Ipak i Opština i nadležni Sekretarijat tvrde da je proširenje bolnice neophodno, i da neće ugroziti šumu. Za proširenje bolnice predviđen je pojas od 1,8 hektara, ali će samo na 17 odsto tog prostora biti građevine. Na tom delu biće izgrađeni centri za dijalizu i gerontologiju. U Opštini i Gradskom sekretarijatu za zdravstvo tvrde da će proširenje bolnice zauzeti neznatan deo šume, a biće od koristi svim građanima.

Zvezdarska šuma predstavlja površinu sa posebnim prirodnim vrednostima, unetim u kartu trajnih dobara. Zaštita park šume Zvezdara je, po rečima stručnjaka iz gradskog Zavoda za urbanizam, jedan od prioritetnih ciljeva. Osim zaštite 162,5 hektara šume, tu su i sprečavanje nelegalne gradnje, sanacija postojećeg stanja, unapređenje infrastrukture, uvođenje novih rekreativnih i kulturnih sadržaja.

Osim zelenila, koje će biti zaštićeno ogradom, predviđeno je postojanje dečje ustanove, gerontološkog centra, vidikovca sa restoranom i pratećim sadržajima, prostora za javne izložbe. To je između ostalog rečeno i u prethodnim javnim raspravama prilikom predstavljanja plana detaljne regulacije zvezdarske park-šume.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari