U Nacionalnom parku "Durmitor" zbog požara ugrožen biodiverzitet 1Foto: FB/Nacionalni parkovi Crne Gore

U Nacionalnom parku „Durmitor“ danima se bore sa požarima, a nepovoljne vremenske prilike otežavaju gašenje.

Požar na Prošćenskim planinama i delu Nacionalnog parka(NP) Durmitor za sada je pod kontrolom, kazao je Vijestima komandir mojkovačke Službe zaštite i spasavanja (SZS) Marinko Medojević.

Prema njegovim rečima, vatrogasci, zaposleni u NP i meštani, danas su imali pomoć „iz vazduha“, pa je jedan avion u dva naleta gasio požar.

„Vatrom je sada zahvaćen samo manji deo šume. Objekti, koje smo minulih dana branili nisu ugroženi. Jedan avion, u dva navrata, gasio je požar, međutim, ne znam je li reč o avionu Direktorata za vanredne situacije ili vojske“, kazao je komandir mojkovačke SZS.

Pomoć u obuzdavanju požara Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore (JPNPCG) juče je tražilo i od Ministrastva unutrašnjih poslova i od Vojske Crne Gore. Iz tog preduzeća su kazali da vatra „preti da progutata ogromna prostranstva u Parku i van njega”.

Uprava parka uputila je juče apel državnim organima i službama da pomognu u gašenju požara koji vatrogasci i meštani pokušavaju da lokalizuju i koji je ugrozio granični pojas Parka i okolinu.

Direktor Nacionalnog parka „Durmitor“ Pero Popović izjavio je da je ugrožen bilni i životinjski svet nacionalnog parka.

„Naši zaposleni su danima na terenu sa minimalnim sredstvima za gašenje požara, pa samim tim rizikuju svoje zdravlje i život. Direktorat za vanredne situacije MUP-a je reagovao u nedelju i poslao kanader, međutim ovde je potrebna duža i temeljnija intervencija iz vazduha jer je teren nepristupačan i vatra se brzo širi”, naveo je Popović.

On je apelovao i pozivao državne organe i službe da im pomognu jer je reč o požaru koji, kako kaže, prieti da će progutati ogromna prostranstva u parku i van njega.

Nacionalni park Durmitor apeluje na sve vlasnike imovine, meštane i posetioce da se uzdrže od paljenja trave, grana i ostalog materijala.

“Praksa paljenja može štetiti biodiverzitetu nacionalnih parkova i narušiti prirodne vrednosti parka, ali i ugroziti zdravlje ljudi i naneti štetu njihovoj imovini”, ističu u saopštenju.

Više od 1.500 vrsta biljaka i 130 vrsta ptica

Nacionalni park „Durmitor“ je od 1952. godine. Prostire se na površini od 32.519 hektara i predstavlja najveći nacionalni park u Crnoj Gori, koji se od 1980. godine nalazi na UNESCO-voj Listi svetske prirodne i kulturne baštine.

Obuhvata masiv planine Durmitor, kanjone reka: Tare, Drage, Sušice i najviši deo kanjonske doline Komarnice, sa kojih se uzdižu brojni planinski vrhovi, od kojih je njih 48 sa preko 2.000 metara nadmorske visine. Najveći vrh je Bobotov kuk sa 2.525 metara nadmorske visine.

Durmitor krase 18 ledničkih jezera nazvanih „gorske oči“. Kanjon reke Tare, čija je visina 1.600 metara iznad nivoa reke, najveći je u Evropi i obuhvata 1.500 vrsta biljaka i 130 vrsta ptica.

Kanjon je proglašen za Svetski ekološki rezervat. Na Durmitoru je zastupljena raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta, sa brojnim endemičnim i reliktnim vrstama. Životinjski svet je uglavnom planinskog i visoskoplaninskog tipa. Od oko 1.325 vrsta biljaka, 122 su endemične, 150 lekovite, dok je od gljiva njih 40 vrsta jestivih. Brojni su i lokaliteti kulturne baštine: nekropole, grčka i rimska groblja, crkve i manastiri, stećci, kao i tradicionalna arhitektura (katuni, savardaci, vodenice).

Sedam zona Parka spada u specijalne zaštićene zone (ICUM): Rezervat šume smrče i jele, Crna poda, Sliv Škrčkih jezera sa užom kanjonskom obalom, Sušice Barno jezero sa najužom okolinom, Zabojsko jezero sa najužom okolinom, Mlinski potok i Kanjon Tare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari