U Srbiji pokrenuta nacionalna kampanja "Sarađuj, ne zagađuj", za zdravije životno okruženje 1Foto: UNDP

U Srbiji je juče simbolično, na Dan planete Zemlje, pokrenuta nacionalna kampanja pod nazivom “Sarađuj, ne zagađuj”. Kampanju vodi Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije u partnerstvu sa Delegacijom Evropske unije i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) ima za cilj podizanje svesti o značaju zelene transformacije i očuvanja životne sredine, i poziva građane/ke i poslovnu zajednicu na akciju kako bi doprineli stvaranju zdravijeg i zelenijeg okruženja.

Kampanja će skretati pažnju na važnost usvajanja jednostavnih navika kao što su štednja vode dok peremo zube, bacanje otpada u kante, upotreba platnenih cegera umesto plastičnih kesa, vožnja gradskim prevozom, biciklom ili šetnja umesto vožnje automobila, kao i gašenje nepotrebnog svetla u domovima i poslovnim prostorijama.

„Ako zavrneš česmu dok pereš zube, uštedešeć više od 100 litara vode godišnje“; „Svaka sijalica sagori lopatu uglja, uzasi nepotrebno svetlo“; „Plastičnu kesu iskoristiš jednom, a ona se razgrađuje decenijama. Koristi ceger“; „Mikroplastika iz reke završi u tvom telu, bacaj otpad u kantu!“, to su samo neke od parola kojima žele da skrenu pažnju da ljudi shvate da i male promene mogu da daju ogroman doprinos očuvanju prirodnih resursa i životne sredine, ukoliko ih svi poštujemo.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da svaki pojedinac, uz niz malih koraka, može da napravi veliku razliku.

“Ministarstvo koje vodim intenzivno radi na izgradnji zelene infrastrukture i ulaže mnogo napora kako bi se unapredilo stanje životne sredine. Međutim, podjednako je važno da svi kao društvo i svaki pojedinac, radimo na promeni sopstvenih navika, kako bismo živeli u čistijem okruženju. Drago mi je što kampanju lansiramo simbolično na dan kada se obeležava međunarodni Dan planete Zemlje, jer je važno da uvek imamo na umu da drugu planetu nemamo i da je sada trenutak da doprinesemo njenom očuvanju“, izjavila je ministarka Vujović.

Kampanja „Sarađuj, ne zagađuj“ sprovodi se u okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, koji uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

Ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žofre naveo je da Evropska unija podržava Srbiju u zelenoj tranziciji.

“Zelena tranzicija je važna za EU integracije, ali još bitnije je da se time stanovništvu pruža zdravije okruženje, ali i osigurava održivost ekonomskog razvoja. Ovom kampanjom želimo da podstaknemo svakog da bude deo evropske inicijative u ispunjenju klimatskih ciljeva i očuvanju životne sredine. Verujemo da ćemo zajedničkim naporima i saradnjom očuvati Srbiju, Evropu i našu planetu, koju upravo danas proslavljamo“, rekao je Žofre.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by UNDP Serbia (@undp_serbia)

I stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji, Jakup Beriš naglasio je da kampanja “Sarađuj, ne zagađuj” poziva svakoga od nas da bude iskren prema sebi u vezi sa tim kako svakodnevnim ponašanjem utičemo na životno okruženje, i da li doprinosimo zagađenju i klimatskim promenama.

“Pre nego što krenemo da krivimo druge, kako kaže srpska izreka, treba prvo da pogledamo u svoje dvorište, i da ozelenimo svoje navike. Nadam se da će kampanja biti svojevrsni alarm za buđenje za sve nas koji živimo u Srbiji, da sarađujemo i damo svoj doprinos zelenoj tranziciji srpske privrede i društva“, dodao je Beriš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari