FRUŠKA GORAfoto BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

Na području Nacionalnog parka „Fruška gora“ gradiće se novi turističko rekreativni kompleks u prostoru koji je u u režimu zaštite trećeg stepena, javlja danas portal 021.rs.

Objekat će biti izgrađen na dve parcele površine 0,3 hektara, navedeno je u Konceptualnom okviru plana detaljne regulacije turističko rekreativnog kompleksa u Sremskoj Kamenici, koji je na ranom javnom uvidu do 4. marta.

Parcele se nalaze na krajnjem severoistoku Nacionalnog parka, a oslanjaju se na vikend zonu Artiljevo-Popovica.

Taj deo je prvobitno bio namenjen za vikend zonu, ali je donošenjem prostornog plana Fruške gore pre pet godina prenamenjen u prostor planiran za razvoj turističko-rekreativnih kompleksa.

Glavni objekti mogu imati maksimalno četiri sprata.

Dozvoljena je izgradnja podrumskih etaža, ukoliko za to ne postoje geotehničke i hidrotehničke smetnje.

Prilikom izgradnje objekta, neophodno je voditi računa da se „maksimalno ispoštuje konfiguracija terena“, odnosno „pad terena treba da prati i kaskadna izgradnja objekta“.

U Konceptualnom okviru plana navedeno je da je pre početka projektovanja potrebno sprovesti inženjersko-geološka ispitivanja tla kako bi se precizirale mogućnosti i ograničenja u smislu formiranja ukopanih ili delimično ukopanih delova objekata i ustanovili optimalni načini fundiranja.

Propisano je minimalno 40 odsto slobodnih zelenih površina, a za samu gradnju objekta je predviđeno korišćenje prirodnih materijala, kao što su kamen i drvo.

Budući da saobraćajna infrastruktura nije odgovarajuća za izgradnju objekta, odnosno da direktno do parcela dolaze šumski, nekategorisani putevi, predloženo je proširenje puta. Investitor pritom mora da obezbedi parking prostor za putnička i druga očekivana vozila u okviru kompleksa.

S obzirom na to da se parcele nalaze u zaštićenoj zoni Nacionalnog parka, prilikom planiranja i izgradnje moraju da se ispune uslovi zaštite životne sredine, a planirani sadržaji ne smeju da naruše kvalitet okoline, u smilu buke, generisanja otpada i aerozagađenja.

Prostor u granicama plana nalazi se na izuzetno strmom terenu, a delimično je utvrđen potpornim zidovima. Sa južne i zapadne strane utvrđen je potpornim zidovima.

Parcele na kojima će se graditi turističko-rekreativni kompleks u vlasništvu su biznismena Mladena Milinkovića, vlasnika novosadskih preduzeća „Energo-sistem“ i „M Gas Energy System“

Milinković je u decembru 2023. godine platio izradu plana detaljne regulacije turističko-rekreativnog kompleksa na pomenute dve parcele.

Zainteresovana pravna i fizička lica mogu dostaviti primedbe na plan do 4. marta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari