Sneg koji je pre nekoliko dana pao nije se dugo zadržao na ulicama, ali je podsetio nadležne službe da je zima na pragu. To je nateralo javna gradska preduzeća da oforme zajednički štab za koordinaciju delovanja i čišćenja snega, ali i da još jednom provere svoju spremnost za zimske uslove rada, i da eventualne propuste u pripremama za sneg otklone.

Tako je Javno komunalno preduzeće Beograd put još 15. novembra okončalo pripreme pa će u prvom naletu sneg sa ulica kojima saobraća javni prevoz, ulice takozvanog prvog prioriteta, čistiti 30 vozila, sporedne ulice 17, a regionalne puteve u gradu pokrivaće 11 kamiona. Po najgorem vremenu ulice će čistiti 131 vozilo, od toga 110 kipera i 21 specijalizovano vozilo.

Obimnije snežne padavine spremno čeka i Gradska čistoća kojoj su na održavanje povereni trotoari širi od pet metara i gradski trgovi. Kako za Danas kaže Dragana Miloševski, savetnica generalnog direktora tog preduzeća, specijalizovana vozila čistiće sneg pre svega sa centralnih gradskih ulica i trgova gde se najviše ljudi i kreće.

– Optimalan broj vozila, kako sami ne bi ugrožavali kretanje pešaka, čistiće Knez Mihailovu ulicu, Kolarčevu, ulicu Kralja Milana, Trg Republike i Trg Nikole Pašića, kao i javna stepeništa, trotoare ispred pešačkih prelaza, te sneg iz prolaza i sa uličnih slivnika. Na trotoare ćemo po potrebi slati i ljude sa teškom mehanizacijom kako bismo ih održavali prohodnim – najavljuje Miloševski.

Prema rečima Dragane TucovićBaranac iz JKP Zelenilo Beograd to preduzeće nabavilo je 15 specijalizovanih vozila za čišćenje snega sa parkovskih staza. U slučaju da padavine budu obimnije na teren će izlaziti „jača“ mehanizacija kao što su specijalizovani traktori koje Zelenilo poseduje.

– Osim staza u i oko parkova prvi put ove godine povereno nam je čišćenje svih pešačkih staza nadvožnjaka preko autoputa. Ove zime mi ćemo čistiti i pešačke staze na Brankovom i Starom savskom mostu, kao i platoe ispred Doma narodne skupštine i Skupštine Beograda – kaže naša sagovornica.

Sneg i led sa javnih parkirališta, garaža i zoniranih parkirališta uklanja JKP Parking servis. Kako objašnjava Branislav Arsenijevićiz tog preduzeća, za ovu zimu nabavljeno je 40 tona industrijske soli, kao i hiljadu litara tečnog kalcijum – hlorida. Tako će radnici Parking servisa nastojati da parkirališta budu očišćena prema prioritetima i u što kraćem vremenskom roku po prestanku padavina.

– Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd pripremilo je većinu svojih vozila za predstojeće hladne dane. Prekontrolisano je 80 odsto od ukupno 4.000 grejnih tela u vozilima, a tokom leta smo popravili limariju i bravarske elemente, naročito na trolejbusima koji su bili i najkritičniji. Na vozila kojima je to bilo potrebno postavljene su zimske gume, sipan antifriz i prekontrolisani svi sistemi kako bi vozila nesmetano radila – kaže za Danas Dušan Živić, tehnički direktor GSP.

Direkcija za javni prevoz nadležna je za uklanjanje snega i leda sa najprometnijih stajališta javnog prevoza. Takođe, investitori i izvođači radova organizuju čišćenje trotoara i pešačkih staza koje se graniče sa površinama na kojima se gradi.

Visoke kazne za neuklanjanje snega

Prema odluci o čišćenju snega i leda obaveza svih građana, tačnije fizičkih i pravnih lica, jeste da čiste sneg i led ispred svojih zgrada ako su trotoari široki do pet metara. U slučaju da sneg ne bude uklonjen na vreme predviđene su visoke kazne za sve u čijoj je nadležnosti neočišćena površina. Za preduzeća i pravna lica koja ne očiste sneg i led propisana je kazna od pet do 500.000 dinara. Za pravna lica i preduzetnike koji ne izvrše tu obavezu propisana je kazna od 10.000 dinara. Kazna za odgovorna lica u pravnim licima, kao i za građane iznosi 2.500 dinara, a one koji ne očiste sneg i led komunalni inspektor kazniće na licu mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari