Beograd se i ovog puta pokazao u pravom svetlu. Slika od hiljadu trkača na gradskim ulicama i ovog puta obišla je ceo svet. Trka zadovoljstva, polumaraton i maraton privukao je veliki broj takmičara iz naše zemlje ali i iz inostranstva. Makar samo na jedan dan, Beogradski maraton u subotu je ispraznio gradske ulice od automobila.

Nakon zimske pauze najbolja srpska atletičarka Olivera Jevtić vratila se na subotnjem Beogradskom maratonu. Ovog puta u pratnji novinara Danasa, na biciklu.

U moru tamnoputih trkača koji su spremni da pobede na dvostruko dužoj stazi od one koju će Olivera trčati zagrevanje za učešće u polumaratonu počinje na startu kod crkve Svetog Marka. Naša najbolja srpska atletičarka spremna je da pobedi, kako sama kaže, zbog svojih prijatelja, ali i onih koji su govorili da je napustila „kraljicu sportova“. Približava se i taj trenutak , 10 časova, početak trke, helikopter kruži iznad crkve Svetog Marka.

Oglašava se sirena i Olivera u pratnji trenera Slavka Kuzmanovića kreće u pohod na svoju šestu polumaratonsku titulu u Beogradu.

Start je dobar i ubrzo se gubi među više od hiljadu trkača. Iz mase se izdvaja tek na Slaviji. Sada su joj se, pored trenera, pridružila još trojica domaćih trkača koji je štite od vetra. Petorka prelazi Brankov most, udari vetra sve su jači pa se momci više približavaju Oliveri. Goran Miličićiz AK „Kosovo polje“ kreće napred i diktira tempo. Kod hotela Jugoslavija, na 10 kilometru, tempo odjednom opada budući da je vetar dobio sunce za saveznika. „Idemo, Olivera, možeš ti to“, odjekuje novobeogradskim ulicama na svakom koraku. „Hajde, još malo pa okrećemo, opao nam je tempo, usporili smo. Povuci, Mirko, napred“, viče zadihani trener Kuzmanović.

Kod „Expo centra“ na Novom Beogradu Olivera je poodmakla konkurentkinjama, ali to za nju nikada nije ni bilo važno. Ona trči u borbi protiv štoperice na automobilu koji prati prvoplasiranog atletičara. Odjednom, Olivera kreće silovito a brzinomer pokazuje 21 kilometar na čas. Izgleda da joj stvarno prijaju beogradski bulevari kao što je i rekla. „Idite vi, mi ćemo nastaviti ovim tempom“, zadihan kratko govori trener Kuzmanovićdok on i Zdravko Mišović posustaju. Sada samo dvojica trkača bodre našu najbolju atletičarku. Mirko Petrovićpreuzima konce trke u svoje ruke i podržava Oliverino ubrzanje kod Sava centra. Još malo pa će ponovo most.

Nešto više od kilometra do cilja. Olivera u Ulici Narodnog fronta počinje da pokazuje prve znake umora. Teško diše. Izgleda da su sunce i vetar opet izmorili takmičare na usponu na Brankov most. Njen saputnik iz Kosova Polja ubrzava dok kod GAK „Narodni front“ opet odzvanja sa svih strana „Napred, Olja, samo još malo, još jedna uzbrdica“.

Ispostavilo se da i umorne noge bez problema mogu sa lakoćom da savladaju tu najavljenu uzbrdicu u Ulici kneza Miloša. Olivera prolazi kroz cilj i „cepa“ pobedničku traku, dok sat pokazuje 2:12:20. Pobedila je po šesti put na Beogradskom maratonu na stazi od 21 kilometar, i tako osvojila prvi „Trofej Đoko Vještica“. Prezadovoljna je. Odlazi da se presvuče dok trener Kuzmanovićodmah po finišu analizira trku. „Odlično je vreme istrčala, ali moglo je i koji minut brže. Dotukli su nas sunce i vetar na Novom Beogradu, a naročito na Brankovom mostu u povratku“, zaključuje Kuzmanović. Ipak na kraju vetar i sunce joj nisu „omeli plan“ pa je tako i ovog puta naša atletičarka pokazala zašto nosi epitet – najbolja.

Pobednici maratona iz Kenije

Kenijci su zauzimanjem šest od prvih osam mesta obeležili glavnu trku. Viktor Kigen Kiplgejt (2:13:28) i njegova sunarodnica Ana Džemkeboj Kosgei (2:34:51) pobednici su 22. beogradskog Banka Intesa maratona. Pobednik 42. svetskog vojnog prvenstva, koje je održano u sklopu Beogradskog maratona, jeste katarski atletičar Ahmed Mustafa, dok je od dama najbrža bila Litvanka Raza Drazdauskaite. Dominaciju Kenijaca potvrdio je i Metju Kipto Čeboj pobedivši u polumaratonu u vremenu 1:04:56.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari