Renovirani bazen u osnovnoj školi „20. oktobar“ posetili su juče gradonačelnik Dragan Đilas i ministarka nacionalnog investicionog plana (NIP) Verica Kalanović, kao i sekretar za obrazovanje Vladimir Todići sekretar za omladinu i sport Igor Miklja.

– Naša vizija je da u velikom broju škola u Srbiji imamo bazene koji će sa jedne strane da naprave neke nove Čaviće, koji će osvajati medalje na olimpijadama i svetskim takmičenjima. A sa druge strane, da generacije koje dolaze kroz plivanje razviju svoje sposobnosti. Realnost je da malo škola u Srbiji ima ovakve uslove, i meni je izuzetno drago da smo na bazenu u školi „20. oktobar“, koji je rekonstruisan, sa novom ventilacijom i u uslovima gde đaci mogu nesmetano da obavljaju nastavu fizičkog vaspitanja, i da budu skrenuti sa poroka kojima su izloženi – rekla je ministarka Kalnović.

Ona je dodala da škole u Srbiji nemaju dobre osnovne uslove za rad, i da će NIP u narednom periodu prioritete dati, pored razvoja infrastrukture, i razvoju ljudskih resursa. NIP je u rekonstrukciju bazena uložio 8.3 miliona dinara. U sledećoj godini očekuje ih veliki broj projekata, koji će unaprediti osnovno, srednje i visoko obrazovanje.

Gradonačelnik Đilas rekao je da Beograd ima samo dva olimpijska bazena, koja su do pre nekoliko meseci radila, ali pošto je Tašmajdan van funkcije, ostao je jedan. Đilas je najavio da će u sledećoj godini biti rešen problem Tašmajdana i da će se početi sa rekonstrukcijom bazena u SRC „11. april“. Tako da će Beograd dobiti i treći olimpijski bazen. On je istakao da sve velike rekonstrukcije koštaju po nekoliko miliona evra, ali da je za decu važno da im se omoguće odgovarajući uslovi.

Prema rečima Vladimira Todića, pet škola u Beogradu ima bazene. U toku sledeće godine planira se rekonstrukcija jednog od tih bazena u osnovnoj školi „Filip Kljajić-Fića“ na Banovom brdu. Za rekonstrukciju bazena u školi 20. oktobar Grad je izdvojio oko dva miliona dinara. Rekonstrukcija je obuhvatila kupovinu sistema za klimatizaciju i komore za prečišćavanje vode, kao i izvođenje građevinskih i elektro radova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari