Partner za Sava centar do kraja godine 1Foto: Miroslav Dragojević

Stručna komisija biraće privatnu firmu koja treba da preuzme deo vlasništva u Sava Centru, odlučeno je na današnjoj sednici Skupštine Grada.

Gradski odbornici usvoji su Izveštaj Komisije za analizu poslovanja ovog, za sada javnog, preduzeća i ovlastili gradonačelnika Sinišu Malog da formira novu komisiju koja će izabrati partnera za obnovu i rukovođenje tim kongresnim centrom.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević objasnio je da je glavna ideja Grada da zadrži 51 odsto vlasništva u Sava Centru a da proda 49 posto deonica investitoru, na taj način stvorilo bi se javno-privatno partnerstvo a Grad kao većinski vlasnik imao bi kontrolu nad namenom i delatnošću ovog objekta.

– Postoji potencijal, ali su potrebna velika ulaganja. Grad zadržava vlasništvo nad Sava centrom, kako bi svi kulturni događaji ostali zaštićeni – istakao je Nikodijević. On je izrazio nadu da će se Sava Centar modernizovati i time pretvoriti i Beograd u centralnu kongresnu destinaciju ovog dela Evrope.

Pomoćnik šefa kabineta gradonačelnika za investicije i infrastrukturu Dragutin Nenezić je predstavio obrazloženje za donošenje ove odluke.

– Sava Centar jeste impozantan i kvalitetan ali je i star preko 40 godina i energetski neefikasan pa zato gubi tržišnu bitku u oblasti kongresnog turizma – navodi se u obrazloženju.

Nenezić je rekao i da će se birati partner koji će znati da zadrži dosadašnji programski koncept ovog centra, i objasnio da će grad uložiti prostor a budući investitor kapital potreban za renoviranje. Sve odluke u vezi centra biće „zajedničke, u zavisnosti od potreba grada“. On je najavio da partnera treba naći do kraja godine.

Po izveštaju Komisije za analizu poslovanja JP „Sava centar“ procenjeno je da je minimalni iznos ulaganja oko 13 miliona evra, ali da je potrebno iznova raditi procenu.

„Sava centar“, prema podacima, posluje sa gubicima zbog visokih materijalnih troškova.

U proteklih deset godina, iz budžeta Grada ovom preduzeću je po raznim osnovama transferisano preko 500 miliona dinara.

Na 34. sednici Skupštine grada odlučivalo se još i o planovima detaljne regulacije pojedinih delova grada, potvrđen je Memorandum o razumevanju između grada Beograda i grada Teherana i prihvaćene Odluke o stalnim manifestacijama u oblasti kulture.

Usvojen je predlog kojim se lokalne administrativne takse povećavaju za 0,3 odsto. Prihvaćena je i odluka o javnim parkiralištima kojom je stvoren zakonski uslov za uvođenje sistema „park & ride“. Ovaj projekat predviđa rasterećenje parkirališta i saobraćajnica u centralnom gradskom jezgru izgradnjom dodatnih parking mesta na periferiji centra a glavna ideja je da Beograđani tu parkiraju svoja vozila i nastave da se kreću po centru gradskim prevozom. Za ter svrhe uvele bi se integralne bus-plus kartice kojima bi građani mogli da plate parking i ujedno ih iskoriste za vožnju JGP-om. Još uvek nije poznato kada će se ova ideja i realizovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari