Sinoćno otvaranje izložbe „Ping Pong“ u beogradskoj rezidenciji američkog ambasadora Majkla Kirbija i njegove supruge Sare, umnogome je promenilo izgled ovog prostora, koji će ostati takav do kraja njihovog boravka u Srbiji. Izložbu je osmislila ambasadorova sestra Lin Mari Kirbi, umetnica i profesorka na Univerzitetu u San Francisku okupivši radove savremenih američkih, srpsko – američkih i srpskih umetnika, kao i stvaralaca iz celog sveta u čijem su delovanju prisutna pitanja kulturne razmene, prevođenja i korpusa uspomena.

Prema rečima Lin, imajući u vidu da je i njen otac bio u diplomatskoj službi, detinjstvo joj je bilo obeleženo stalnim promenama mesta boravka, a to je iskustvo koje, kako je ukazala, dele mnogi među nama. Ovo joj je poslužilo kao tematski okvir za izložbu, dok je neposrednu inspiraciju za njen idejni koncept i naslov Ping Pong dobila od svoje nećake koja je rođena u Beogradu.

„Imala je zanimljivu životnu priču. Kuća u kojoj je rođena i odrasla sa roditeljima imala je vrt i u njemu sto za Ping Pong oko koga su se okupljale komšije i igrale stoni tenis. Međutim, ta kuća je u doba Titove vladavine srušena, a na njenom mestu izgrađena je zgrada u kojoj je porodica dobila stan a sto za Ping Pong premestila na krov ne bi li nastavila tradiciju druženja sa komšijama. Dopala mi se ta ideja Ping Ponga koji pokazuje razmenu, ali i formu da se umetnik izrazi. Verujem da mi je ta tema pomogla da pronađem umetnike i u Srbiji i u Americi koji su zainteresovani za Beograd, ali i za pitanja kretanja i selidbe, ispričala je Lin. Ona je dodala da su neka dela specijalno urađena za ovu izložbu kao što je rad „Ogledalo grada“ Branislava Nikolića, koji je nastao od odbačenih drvenih delova, prikupljenih na ulicama Beograda, što ukazuje na prolaznost i selidbu.

Ambasador Kirbi rekao je da izložba predstavlja deo višedecenijskog programa „Umetnost u ambasadama“ koju podržava Stejt Dipartment.

„Budući da u Americi živi veliki broj Srba, želeli smo, na neki način, da ih animiramo da se vrate svojim korenima, ali i da umetnici odavde uspostave vezu sa Amerikom. Ideja je da širem auditorijumu pokažemo izložbu, ali naravno u moju kuću ne dolazi toliko mnogo ljudi, pa su neke od alternativa posredstvom medija i organizovanih tura za školsku decu.“ konstatovao je ambasador. Njemu se svidelo što je postavka raznolika i obuhvata fotografije, slike na aluminijumu, skulpture, fotografije na kamenu, ćilime…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.