U znak sećanja na slovenačkog pionira avijacije Edvarda Rusjana, pomoćnik gradonačelnika Radmila Hrustanović položila je juče venac na njegov grob. Pre tačno sto godina Rusjan je obavio svoj prvi let motornim avionom i ova godišnjica obeležava se u čitavoj Sloveniji.


– Svakog od nas snovi vode na razne strane, a Edvarda Rusjana snovi su odveli prema nebu, jer je još kao dečak maštao o tome da nadleće ono najlepše nad nama. Nažalost, poslednji let nije uspeo da završi i poginuo je u Beogradu i zato ga se ovaj grad seća s mnogo poštovanja. Svake godine se ovde okupljamo u ime i u čast njegovih snova i rano prekinute mladosti – rekla je Hrustanović.

Predsednik Saveza slovenačkih oficira iz Brežica Ernest Ferk kazao je da je ovo udruženje 2005. godine, Edvarda Rusjana otrglo od zaborava i da je obnovilo njegov grob i postavilo bistu. Edvard Rusjan stradao je 1911. godine, posle leta nad Kalemegdanom. Ostale su zabeležene njegove poslednje reči neposredno pred poletanje: „Ako u Srbiji i poginem, ne žalim, jer sam poginuo u svojoj zemlji.“ Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.

Vence su položili i ambasador Slovenije Miroslav Luci i predstavnici saveza avijatičara Srbije i Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari