Balkanska pravila: Kako je Beograđanin u Čikagu čuo ko će biti Sabrina Jonesku, zvezda ženske NBA u sudaru polova sa Stefom Karijem 1Foto: Fonet&AP

U američkoj profesionalnoj košarkaškoj ligi igrao je jedan istinski Rumun.

George Murešan, centar kolosalne visine (231 cm) koja mu je dala svetsku dimenziju, došao je u NBA 1993. posle jedne sezone u Ortezu. Te godine na draftu ga je uzeo Vašington.

Da ga nisu sputavale povrede, ostavio bi i zapaženiji trag u glavnom gradu SAD.

Najznačajnija dostignuća su mu bila priznanje za igrača koji je najviše napredovao u godini (1996) i statistički domet po kojem je imao najbolji učinak u šutu iz igre (1996, 1997).

Pošto je propustio celu 1997/98, pristupio je Nju Džersiju, ali je u idućoj sezoni proveo na parketu samo 69 sekundi na poslednjem meču u osnovnom delu lige, u domaćoj pobedi protiv Milvokija. Na prethodnoj utakmici, baš u Vašingtonu, ostao je sve vreme na klupi.

U svojoj poslednjoj NBA sezoni (1999/2000) igrao je češće.

Balkanska pravila: Kako je Beograđanin u Čikagu čuo ko će biti Sabrina Jonesku, zvezda ženske NBA u sudaru polova sa Stefom Karijem 2
Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Neki uzimaju da je prvi Rumun u najjačem košarkaškom takmičenju na svetu Ernest Erni Granfeld, bek-krilo od 198 cm.

Rođen je u gradu Satu Mare malte ne na tromeđi Rumunije, Mađarske i Ukrajine. Roditelji su mu Jevreji, koji su preživeli holokaust. Kad mu je bilo osam godina, odselili su se u Ameriku.

Granfeld je igrao na Univerzitetu Tenesi. Kao 21-godišnji student uzeo je s američkom reprezentacijom olimpijsko zlato u Montrealu 1976. U finalu protiv Jugoslavije dao je tri poena.

Sledeće godine na draftu ga je izabrao Milvoki.

U najskorijoj prošlosti govorilo se o Robertu Brobockom, koji je rođen u Aradu 2000. U SAD je došao da ide u srednju školu u Ohaju, a sada je na Univerzitetu Ročester.

Visok je kao Murešan. Pitanje je hoće li ikada zaigrati u NBA jer ima vrlo krhku građu. Njegova želja i nije američka profi košarka već Evroliga.

U priči o njemu u Njujork Tajmsu 2015, kad je stupio na tlo Amerike, istaknuto je da govori i mađarski, budući da je njegov otac, bivši košarkaš, rođen tamo, ali i – srpski.

Pregled zastupljenosti Rumunije u američkoj profesionalnoj košarci šlagvort je za predstavljanje Sabrine Jonesku (26), zvezde ženske NBA lige, ubojitog strelca Njujork Libertija.

Na minulom Ol star vikendu u Indijanapolisu ona se nadmetala u brzom šutiranju trojki s asom Golden Stejta Stefom Karijem. Svojevrsni sudar polova je priređen prvi put.

 

Kari je pobedio s 29:26 u poenima. Jedan od najboljih šutera za tri poena svih vremena bio je najuspešniji 2015. s 27 i 2021. s 28 u finalnom okršaju.

 

Jonesku je prošlogodišnja pobednica na ženskom Ol staru u Las Vegasu. Tada je u drugom krugu imala 37 poena od mogućih 40, više nego iko ikada.

Vlasnik muškog rekorda je Kari s 31 poenom u prvom krugu 2021.

Ove godine je pobedio Demijen Lilard (Milvoki) s 26.

Beg od Čaušeskua

Jonesku je rođena 6. decembra 1997. u Kaliforniji, 18 minuta pre svog brata blizanca Edvarda, koji takođe igra košarku.

Njihov otac Dan je pobegao u Ameriku od Čaušeskuovog režima u vreme revolucije 1989. Dobio je političko utočište. Nastanio se u Kaliforniji jer su mu tu već živeli neki članovi šire familije. Držao je servis limuzina.

Nadao se da će ubrzo za njim supruga Lilijana Blaj i njihovo prvo dete Andrej, ali su oni mogli da se presele tek 1995.

Sabrinu je košarka privukla od malih nogu. Igranje sa starijim dečacima pomoglo joj je da stekne veštine koje je i danas odlikuju.

U srednjoj školi se videlo da je njen talenat raskošan. Na koledžu u Oregonu (2016-20), u predvorju NBA, nagovestila je zapaženu karijeru.

U decembru 2018. dosegla je do 13. tripl-dabla, što je bio rekord univerzitetske košarke SAD i u muškoj i u ženskoj konkurenciji.

Mentorstvo Kobea Brajanta

U januaru 2020. po broju asistencija je nadmašila rekordni studentski učinak, koji je postigla kasnija NBA zvezda Geri Pejton (938).

Mesec kasnije postala je prvi igrač ikada u koledž košarci s najmanje 2.000 poena i po 1.000 asistencija i skokova.

Balkanska pravila: Kako je Beograđanin u Čikagu čuo ko će biti Sabrina Jonesku, zvezda ženske NBA u sudaru polova sa Stefom Karijem 3
Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Upravo na taj dan stigla je da bude među govornicima na komemoraciji tragično nastradalom Kobeu Brajantu u Stejpls centru u Los Anđelesu.

As Lejkersa, koji je poginuo u helikopterskoj nesreći 26. januara 2020. s 13-godišnjom ćerkom Đijanom, bio joj je mentor. Upoznali su se godinu ranije. Pošto je Điđi pošla očevim stopama, Brajant se zainteresovao za žensku košarku. Jonesku je bila zvezda u usponu i kucala je na vrata NBA. Legenda američke košarke je došla na utakmicu da je vidi na delu. Razvilo se porodično prijateljstvo.

Sabrinu je 2020. Njujork Liberti uzeo kao prvog pika na draftu.

Protiv Srbije na Mundobasketu

U nacionalnom timu ima zlato sa Svetskog prvenstva za igračice do 17 godina u Češkoj 2014.

Igrala je i basket 3 na 3, a na Mundobasketu 2022. u Australiji okitila se najsjajnijim odličjem i u seniorskom timu.

SAD su u četvrtinalu u Sidneju savladale Srbiju (88:55). Jonesku je dala sedam poena u nadmetanju s izabranicama Marine Maljković.

Nedavno je učestvovala na olimpijskom kvalifikacionom turniru u Antverpenu. Amerikanke su kartu za Pariz ovog leta već izvadile kao prvaci sveta pa su im utakmice poslužile za uigravanje za napad na osmo uzastopno zlato.

Balkanska pravila: Kako je Beograđanin u Čikagu čuo ko će biti Sabrina Jonesku, zvezda ženske NBA u sudaru polova sa Stefom Karijem 4
Foto: EPA-EFE/JAMES GOURLEY

U kući Joneskuovih govori se rumunski i drži se domaća kuhinja sa punjenom paprikom, sarmicama, jagnjećom čorbom, šniclama…

U taksiju sa ponosnim ocem

U vreme Sabrinine prve sezone u ženskoj NBA (2020/21) jedan tvit je izazvao punu pažnju u svetu društvenih mreža.

Objavio ga je u aprilu 2021. Luka Dukić, Beograđanin u Čikagu, saradnik s Bulsima.

„Ovo je istinita priča. Bio sam u San Francisku pre nekoliko godina. Započeo sam razgovor s vozačem Ubera, prijateljski raspoloženim Rumunom. Pitao me je za posao i počeli smo da pričamo o košarci. Rekao mi je da njegova ćerka igra na koledžu. Znači da je dobra, rekao sam mu. Okrenuo se prema meni, podigao prst i rekao: Ne. Nije dobra. Najbolja je“.

„Ja sam sa Balkana. Uvek sam bio u blizini ponosnih istočnoevropskih tata koji tvrde da imaju najbolje od svega. Nasmejao sam se i rekao: To je sjajno, čoveče. Pričali smo još malo o košarci. Dao mi je svoju vizit-kartu za slučaj da mi ikada zatreba vozač. Posle nekoliko godina shvatio sam da je bio 100% u pravu. Ona je najbolja“.

„Da, zvuči kao moj tata, haha…“, bila je Sabrinina reakcija na tvit našeg zemljaka.

 

Nekoliko dana kasnije Jonesku je ostvarila svoj prvi tripl-dabl u profesionalnoj košarci s 26 poena, 12 asistencija i 10 skokova, koji je bio i prvi Njujork Libertija i tek deseti u istoriji lige. Postala je najmlađa kojoj je to pošlo za rukom.

Verena je sa igračem američkog fudbala Hronisom Grasuom. Njegovi su izbegli iz Rumunije 1982. Majka Marijana je bila golman rukometne reprezentacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari