U beogradskim domovima zdravlja Sekretarijat za zdravstvo sprovodi akciju „U susret kapitaciji“, kaže gradska sekretarka za zdravstvo Dragana Jovanović.

Kapitacija predstavlja mehanizam plaćanja u kom lekar ima zaradu prema tome koliko bolesnika leči kao i od toga da li leči teške bolesnike, imaju li oni više bolesti ili jednu i slično.

Akcija se sprovodi tako što će u svakom zdravstvenom kartonu stajati upitnik, a popunjavaće ga pacijenti uz pomoć medicinskih sestara. One će pacijentima meriti težinu, visinu i krvni pritisak i ove vrednosti će biti unete u upitnik zajedno sa naznakama o ishrani i životnim navikama pacijenta.

– Uradili smo brošuru sa brojnim pitanjima vezanim za rizike obolevanja od najčešćih hroničnih nezaraznih bolesti. Pitanja se odnose na kardiovaskularne bolesti, odnosno povećan krvni pritisak i bolesti srca, hronični opstruktivni bronhitis i astmu, šećernu bolest i procenu rizika za najčešća maligna oboljenja – rak grlića materice, dojke i creva. Sa popunjenim upitnikom pacijent ulazi kod svog lekara, koji onda ima vremena da ga sasluša u vezi sa njegovim trenutnim tegobama. Uvidom u upitnik lekar će znati koliko često treba svog pacijenta da kontroliše ako je kod njega rizik od obolevanja od navedenih bolesti veći, ili ga upućuje specijalisti. Na ovaj način ćemo pomoći da se naš zdravstveni sistem što lakše približi sistemu koji se pokazao efikasnim u većini evropskih zemalja. Veoma je važno što ćemo na taj način doprineti i stvaranju registara koje nemamo – kaže Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari