Od oko 590.000 domaćinstava u Beogradu, tokom prošle godine samo 70.000 je iskoristilo popuste za plaćanje komunalija preko uplatnice „Infostana“. Popusti za komunalije idu od 10 do 50 odsto, a zainteresovani mogu da se prijave u radnim jedinicama JKP Infostana, kojih ima širom grada.

Ovo pravo mogu da koriste penzioneri, domaćinstva sa niskim prihodima, učesnici rata, ratni vojni invalidi, porodice palih boraca, korisnici materijalnog obezbeđenja i naknade za pomoći negu, domaćinstva sa hendikepiranim i teško obolelim licima, kao i hraniteljske porodice.

Pravo na najveći popust od 50 odsto imaju penzioneri koji primaju najnižu penziju u skladu s propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju. Oni ovo pravo mogu da ostvare pod uslovom da nemaju drugih prihoda u domaćinstvu ili nepokretnu imovinu osim stana u kom stanuju.

– Takođe, pravo na 50 odsto popusta imaju korisnici prava na mesečna novčana primanja i invalidski dodatak po Zakonu o pravima boraca, vojnih invalida i članova njihovih porodica i Zakona o zaštiti civilnih invalida rata, kao i borci rata od 1990. godine koji su ostvarili svojstvo borca, ratnog vojnog invalida i prava na porodičnu invalidninu, po osnovu palog borca i umrlog vojnog invalida po ranijim saveznim i republičkim propisima.

Popust od 50 odsto imaju i korisnici prava na materijalno obezbeđenje i korisnici prava na pomoći negu drugog lica, po Zakonu o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana.

Ovo pravo imaju korisnici koji imaju hendikepirano lice (slepo lice, lice obolelo od distrofije, cerebralne i dečje paralize, plegije i paraplegije, umereno, teže i teško mentalno ometeno u razvoju, obolelo od autizma, multiple skleroze, dijaliziranog bubrežnog bolesnika i drugo najteže hendikepirano lice) bez obzira na primanja po članu domaćinstva, kao i hraniteljske porodice u kojima su smeštena deca bez roditeljskog staranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari