Nezaposlene porodilje dobiće jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 35.000 dinara, što je za 15.000 dinara više nego do sada, odlučili su gradski odbornici.


Iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu istakli su da je odluka doneta u skladu sa trenutnim stanjem u gradu i da će biti pružena svaka moguća pomoć nezaposlenim porodiljama, koje će moći da ostvare to pravo, ukoliko budu na vreme podnele zahtev za dete ili decu.

Šef odborničke grupe DS Balša Božović, podsetio je prisutne odbornike da je ta stranka davala 50.000 dinara za porodilje.

-Svaka pomoć je neophodna, a jednokratna novčana pomoć povećana je za 15.000 dinara što će izuzetno značiti socijalno ugroženim licima. Trudnice i porodilje predstavljaju najhrabrije građane Beograda – istakao je Božović.

Prema rečima predsednika Skupštine grada, Nikole Nikodijevića, socijalna politika će se voditi na realnim osnovama, odnosno ono što bude propisano i za šta građani dobiju rešenje, moći će i da naplate.

– Tokom 2014. godine na osnovu neisplaćenih naknada za porodilje i trudnice morali smo da izdvojimo više od 450 miliona dinara. Za nekoliko meseci prvi put u istoriji grada donećemo strategiju socijalne politike – rekao je Nikodijević.

Tokom 2014. godine pravo na jednokratno novčano davanje ostvarilo je 3.219 nezaposlenih i 1.147 zaposlenih porodilja.

Kako se još navodi u odluci, pretpostavlja se da će u 2015. broj zahteva za jednokratnu pomoć za nezaposlene porodilje biti oko 1.600, što znači da će se iz budžetskih sredstava izdvojiti 56 miliona dinara. Kada je reč o zaposlenim porodiljama, ta cifra je niža i iznosi 14 miliona dinara, jer one primaju 10.000 dinara. Ukupna potrebna sredstva na godišnjem nivou bila bi 70 miliona dinara, koliko je obezbeđeno finansijskim planom za 2015. godinu.

Odbornici su na sednici parlamenta doneli još nekoliko važnih odluka kao što su Predlog odluke o izmenama i dopunama odluke o postavljanju bašte ugostiteljskog objekta, Predlog Odluke o dopuni odluke o komunalnom redu, kao i Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o gradskom pravobranilaštvu.

Grad plaća boravak u 50 privatnih vrtića

Grad će od 1. septembra finansirati boravak dece u oko 50 akreditovanih privatnih predškolskih ustanova, gde će biti raspoređeni najmlađi za koje u majskom konkursu ne bude mesta u 17 predškolskih ustanova čiji je osnivač Grad. Roditelji boravak dece i u jednim i u drugim predškolskim ustanovama plaćaće 5.540 dinara. Ta cena predstavlja 20 odsto od ekonomske cene od 27.700 dinara, dok će ostalo dotirati Grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari