Počeo je letnji raspust za školarce. Veliki broj dece odmor će provesti sa roditeljima, ali ima i onih koji će raspust provesti sa školskim drugovima na nekom od odmarališta Centra dečijih letovališta i oporavilišta grada Beograda (CDL). Centar je pod imenom Uprava dečjih letovališta i oporavilišta osnovan je 1956.

Počeo je letnji raspust za školarce. Veliki broj dece odmor će provesti sa roditeljima, ali ima i onih koji će raspust provesti sa školskim drugovima na nekom od odmarališta Centra dečijih letovališta i oporavilišta grada Beograda (CDL). Centar je pod imenom Uprava dečjih letovališta i oporavilišta osnovan je 1956. godine kao specijalizovana ustanova za organizovanje odmora i rekreacije dece Beograda do 15 godina. Do 1991. godine CDL je imao sedam objekata, od toga pet na moru, Jelsa i Hvar na Hvaru, Milna na Braču, Jakljan kod Dubrovnika, Promajna kod Makarske, ukupnog kapaciteta 1.500 ležaja i dva objekta na planinama kapaciteta 700 ležaja Mitrovac na Tari i Stanišinci na Goču. Posle raspada Jugoslavije objekti na moru više nisu u nadležosti Centra, ali dobijaju dva nova dečja odmarališta: Rudnik na Rudniku i Bukulja u Aranđelovcu.
– Centar sada raspolaže sa1.200 ležaja na četiri lokacije u Srbiji. Mitrovac na Tari ima šest dečjih paviljona sa ukupno 600 ležaja i centralni paviljon sa oko 60 ležaja. Stanišinci na Goču, Rudnik na Rudniku i Bukulja imaju po 200 ležaja.
U 2001. i 2002. godini Centar je uložio materijalna sredstva u renoviranje objekata, radi poboljšanja uslova i kvaliteta boravka dece. Objekti imaju sve potrebne uslove za rad tokom cele godine, tako da se 365 dana u godini Centar dečjih letovališta druži sa decom. Od osnivanja do danas u objektima CDL boravilo je preko milion dece – kaže za Danas Sanja Pešić rukovodilac marketinga u CDL.
Prema rečima Pešić odmarališta su spremna za prijem dece. Predškolske grupe su počele da dolaze već u maju. A osnovce očekuju u toku jula i avgusta. Međutim, sve je manje beogradskih škola koje se prijavljuju, a sve više je sportskih klubova i škola iz unutrašnjosti koje koriste njihove usluge. Kako Pešić ističe da dok su škole imale obavezu da letuju preko njih, kapaciteti su bili bolje popunjeni, ali do smanjenja je došlo sa porastom broja turističkih agencija i nelojalne konkurencije, koje nude školama svakakve uslove za eskurzije i letovanja.
– Cena letovanja školske dece i pripreme sportista mlađih kategorija, za devet dana ili osam punih pansiona što uključuje tri obroka i užinu sa prevozom na Mitrovcu iznosi 11.800, a za deset dana 12.980. Za Stanišince to iznosi od 10.320 do 11.315. Letovanje na Rudniku je 10.080 do 11.195, za Bukulju roditelji treba da izdvoje za dete od 9.980 do 11.095 dinara – kaže Sanja Pešić . Cene aranžmana bez prevoza su manje za 1800 dinara, a plaćanje je u šest do sedam jednakih mesečnih rata, što znatno olakšava roditeljski budžet. Ona dodaje da su svi objekti izgrađeni namenski za potrebe dece, i da raspolažu potrebnim prostorijama za dnevni boravak, didaktički opremljenim učionicama, TV salama, salama za večernje zabavne programe, ambulantama, sportskim terenima sa potrebnom opremom i dr. U slučaju nestanka električne energije svi objekti imaju sopstvene agregate.
Zdravstvena zaštita dece obezbeđena je 24 časa.U svim objektima postoje ambulante sa lekarskim službama i svi korisnici su osigurani. Zaposleni izlaze u susret deci koja imaju posebne potrebe. Tako da se posebno sprema hrana za dijabetičare ili decu alergičnu na pojedine vrste hrane uz organizovane konsultacije sa lekarima.
U odmaralištima CDL građani mogu letovati i u sopstvenoj režiji. Pa tako cena punog pansiona po danu iznosi 1.700 dinara za odrasle, a za decu do sedam godina 900, a za decu do 15 godina 1.100 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari