Tokom leta Skupština grada će, posle ozbiljnih stručnih studija, usvojiti odluku o tome koja će vrsta metroa biti građena u Beogradu. Prva faza izgradnje koštaće oko 700 miliona evra. Gradiće se tri linije. Prva će ići od Zemuna, preko Novog Beograda, do Trga Republike i Vukovog spomenika, druga od Vukovog spomenika ka Banovom brdu i Vidikovcu, a treća će, preko mosta na Adi Ciganliji, spojiti taj deo grada sa Novim Beogradom, izjavio je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.


– Prvi planovi o gradnji metroa u Beču doneti su još 1840. godine. Prošlo je mnogo godina, a on se još gradi. Sada je dug 75 kilometara, a već je planirano da njegova dužina bude 90 kilometara. To nije nešto što se izgradi, pa se stavi tačka i kaže da je završeno. Naprotiv, oni ga svake godine produžavaju za dva kilometra. Mnogo toga što oni imaju možemo da uradimo i ovde u Beogradu – kazao je Đilas.

On je naveo da da iako izgradnja još nije počela, već smo suočeni sa nepoverenjem, nevericom i brojnim otporima.

– U ovu priču mnogi ne veruju, ali ja tvrdim da će Beograd imati metro. Istu situaciju imali smo i kada je reč o drugim kapitalnim investicijama, kao što su most preko Ade Ciganlije i onaj koji će povezivati Zemun sa Borčom, ili izgradnja 15 vrtića za najmlađe Beograđane. A svi smo danas svedoci da je most preko Ade sve veći i veći, da će Vlada i grad ovih dana potpisati ugovor sa Kinezima o izgradnji mosta, i da se svake nedelje otvaraju novi vrtići. Svestan sam toga da mnogi ljudi nemaju neke osnovne životne stvari, ali s druge strane, ne može se zaustaviti prirodni razvoj grada kao što je Beograd. Morate da rešavate neke probleme koje će građanima omogućiti da sutra bolje žive, rade i kreću se – kazao je gradonačelnik Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari