U Gradskom pravobranilaštvu 2015. evidentirano je gotovo 30.000 predmeta, a taj organ zastupa i gotovo sva javna preduzeća čiji je osnivač Grad, radi ušteda u gradskom budžetu, izjavila je Ljiljana Blagojević, gradski pravobranilac.

– Sve to svakako ide u prilog finansijskoj disciplini Grada, jer je veliki deo novca odlazio na plaćanje advokatskih usluga. Gradsko pravobranilaštvo brine o zaštiti imovinskih prava i interesa Grada, a velika odgovornost se ogleda u tome što ima savetodavnu ulogu, daje pravna mišljenja drugim organima i organizacijama u Beogradu i zastupa Grad pred sudovima i drugim nadležnim organima. Pravobranilaštvo je, sa brojnim nadležnostima, veoma važna karika u funkcionisanju Gradai potrebno je stalno unapređivati njegov rad, kako bismo bili spremni na svakodnevne izazove. U izvesnom smislu pravobranilaštvo predstavlja neku vrstu „državne advokature“, i to u pogledu onih poslova koje obavlja u svojstvu punomoćnika i tada nastupa kao što to čini advokat. To se ne odnosi na onaj korpus aktivnosti pravobranilaštva koje ono preduzima kao zakonski zastupnik Grada– u kom slučaju preduzima sve potrebne radnje, a ne samo one za koje stranka ovlašćuje punomoćnika. U tim slučajevima, pravobranilaštvo je samostalno – istakla je ona.

Upravo zbog specifične uloge i nadležnosti pravobranilaštva, kao posebnog organa, navela je Blagojevićeva, postoje i teorijske rasprave i nedorečenosti o tome da li je pravobranilaštvo bliže pravosudnoj profesiji ili izvršnoj vlasti.

– Često se u stručnim krugovima pravobranilaštvo naziva „poslednjom linijom odbrane“ zakonitosti rada javnopravnih subjekata, bilo da je reč o državi, gradu ili opštini. Tako na primer, svi ugovori koje zaključuje Grad Beograd i njegovi organi podležu proveri pravobranilaštva, pa je to jedan od načina da se obezbedi zakonitost u radu. Inače, u Gradskom pravobranilaštvu je zaposleno oko 40 pravnika sa položenim pravosudnim ispitom i u najvećem broju oni ispunjavaju uslove da rade kao advokati, tužioci ili sudije, što govori o visokim standardima u pogledu stručnosti kadrova u ovom organu – objasnila je ona.

Blagojevićeva dodaje da je u poslednjih godinu dana urađeno mnogo što se tiče unutrašnje organizacije pravobranilaštva, pa je tako prvi put od kada postoji ovaj organ donet pravilnik kojim se uređuje njegov rad, unapređen je rad pisarnice i elektronskog upisnika, a u planu je i nabavka modernog softvera.

– Osim toga, uspostavljena je i kvalitetna saradnja sa drugim organima Grada, kao i sa gradskim javnim preduzećima, što je od velikog značaja, jer unapređenje te saradnje vodi kvalitetnijoj zaštiti interesa Grada. U planu je i niz aktivnosti u cilju afirmisanja svih vidova preventivne zaštite imovinsko-pravnih interesa Grada, kao i postupaka koji bi vodili sporazumnom rešavanju spornih odnosa. Radićemo i na unapređenju saradnje sa Državnim pravobranilaštvom, ali i sa drugim pravobranilaštvima u Republici Srbiji, kako bismo putem razmene znanja, ideja i iskustava podigli sopstvene kapacitete i ujednačili i osavremenili rad. U planu je i osnivanje strukovnog udruženja, koje će doprineti tome da pravobranilaštvo zauzme mesto koje mu pripada – zaključila je Blagojevićeva.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari