Rokenrol igranke u Oficirskom domu iz 1895. 1Foto: BC

Zgrada u Ulici kralja Milana 48, u kojoj se danas nalazi Studentski kulturni centar ili SKC, izgrađena je 1895. prema projektima Jovana Ilkića i Milorada Ruvidića.

Zgrada je sagrađena u duhu romantizma, a podigao ju je kralj Aleksandar I Obrenović. Kralj je zgradu ustupio državi za potrebe vojske, kada je ovde smešten oficirski klub poznat kao Oficirski dom. Ovo velelepno zdanje, nalik na utvrđeni srednjevekovni zamak, predstavljalo je u to vreme je jedinstveni oblik građevine u gradu.

Oficirski dom svečano je otvoren na dan rođenja kralja Aleksandra 14. avgusta 1895. Na otvaranju je pročitan pozdravni telegram kralja Milana iz Lucerna, a govor je potom održao i sam kralj Aleksandar.

Kralj je tom prilikom rekao da je ovaj dom dokaz njegove brige za usavršavanjem srpske odbrambene snage, kao i da preporučuje da se u njemu razvijaju vojničke vrline i druželjublje. Sve do početka Prvog svetskog rata u domu su organizovani i priređivani mnogobrojni susreti, oficirski balovi i razne aktivnosti.

U ovoj zgradi je 1903. organizovan i atentat na kralja i kraljicu, poznat kao Majski prevrat. Zaverenička grupa oficira na čelu sa Dragutinom Dimitrijevićem Apisom krenula je, te godine, iz doma i izvršila atentat na kralja Aleksandra i kraljicu Dragu.

Rad Oficirskog doma tokom balkanskih ratova i Prvog svetskog rata prekinut je za kratko, jer se Uprava doma zajedno sa srpskom vojskom povlačila preko Albanije ka Krfu. Međutim, nakon proboja Solunskog fronta prestaje sa radom.

U ovoj zgradi kasnije nalazio se i Dom Udbe u kom su prikazivane projekcije filmova sa Zapada i organizovale se prve rokenrol igranke. Nakon velikih studentskih protesta, godine 1968. objekat biva predat na upravu Beogradskom univerzitetu.

Studentski kulturni centar ili SKC bio je kultno mesto mladih Beograđana i avangarde, a iz kojeg su izašli mnogi značajni autori u raznim oblastima umetnosti. U sastavu SKC-a nalazila se biblioteka, bioskop, galerija, pozorište, kao i film-forum. Zgrada poseduje i tri hale, u kojima se nalazi ukupno 500 sedišta.

Danas zgrada nekadašnjeg Oficirskog doma predstavlja zaštićeni spomenik kulture, u kome se održavaju izložbe, koncerti, pozorišni programi, kao i razni performansi i audiovizuelne instalacije. Pomenute aktivnosti odvijaju se u Velikoj Sali, DNK, Hepi centru, galerijama SKC i Cirkus, zatim u Srećnoj galeriji, Maloj Sali i Bašti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari