Šapić: Memorandum o razumevanju temelj uspešne saradnje Beograda i Brisela 1Foto: Beoinfo

 

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić sastao se danas u Starom dvoru sa državnim sekretarom za evropske i međunarodne odnose za Region Brisel – glavni grad Paskalom Smetom, s kojim je razgovarao o budućoj saradnji na osnovu memoranduma o razumevanju između gradova koji je potpisan 2021. godine.

Gradonačelnik je istakao da je predviđena trodnevna poseta u okviru koje će se održati brojni sastanci u cilju implementacije potpisanog sporazuma koju je onemogućila pandemija virusa korona u svetu.

„Izuzetno smo zadovoljni što ćemo kao najveći grad u ovom delu Evrope imati više sastanaka sa predstavnicima Brisela na temu urbanizma, evropskih poslova, nauke, zaštite životne sredine, turizma, kulture i sporta. Nadamo se da će kolege iz Brisela svojim iskustvom pomoći glavnom gradu Srbije kako bi se u raznim oblastima implementirale bitne odredbe iz potpisanog memoranduma. Takođe, svemu tome sigurno će doprineti i dvadesetogodišnje iskustvo gospodina Paskala u vođenju jednog od glavnih gradova i regija Evropske unije“, ukazao je gradonačelnik.

On je istakao da će memorandum, koji je danas predstavljen javnosti, biti dobar temelj za uspešnu i obostrano korisnu saradnju dva prestonička grada.

„Podsetiću da je Brisel danas postao neuporedivo humaniji grad za život u odnosu na pre 20 godina. Njegovim stanovnicima omogućeni su alternativni načini prevoza, kao i bolja zaštita životne sredine“, istakao je Šapić i zaključio da je dogovorena uzvratna poseta delegacije Grada Beograda Briselu.

Paskal Smet je tom prilikom izjavio da Brisel nije samo kosmopolitski grad, nego i grad svih manjina koje žive u njemu.

„Podržavamo put Srbije ka Evropskoj uniji i Srbija treba da ostane na tom putu, jer tu i pripada. Saradnja se obično odvija na nivou države, ali paralelno sa tim je značajna i saradnja među gradovima, koju će ovaj memorandum omogućiti i doneti još veće rezultate“, rekao je Paskal.

Sastanku je prisustvovala zamenica gradonačelnika Vesna Vidović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.