Iako je u pojedinim medijima ovih dana objavljeno da je tender za nabavku novih tramvaja završen i da je na njemu pobedila španska kompanija CAF, što je i našem listu nezvanično potvrđeno u Skupštini grada, Marko Blagojević, direktor Agencije za investicije, demantuje ovu vest.


– Tender za nabavku tramvaja još nije završen. Postupak je u toku. Agencija za investicije je svoj deo posla uradila i dokumentacija se trenutno nalazi u Evropskoj investicionoj banci i tek nakon njihovog izveštaja imaćemo konačan stav. To bi trebalo da bude početkom septembra, nakon čega će javnost biti obaveštena. Ova nabavka, kao i svaka druga, završava se tek potpisivanjem ugovora – izjavio je za Danas Blagojević.

Da podsetimo, još početkom godine najavljeno je da bi na ulicama glavnog grada od sledeće godine trebalo da saobraća 30 novih tramvaja, za čiju je nabavku raspisan tender. Na tenderu su učestvovale dve kompanije, španski CAF i hrvatska Končar elektroindustrija. Tramvaji kompanije CAF, inače, već prevoze građane mnogih velikih gradova, kao što su Edinburg, Hjuston, Lisabon i Valensija, dok Končar do sada nije uspeo da plasira vozila skoro ni na jedno evropsko tržište. Tramvaji hrvatske firme saobraćaju jedino u Zagrebu, a, kako je ranije najavljeno, uskoro bi mogli da se nađu i na ulicama Helsinkija u Finskoj.

Radoslav Nikolić, generalni direktor Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd, rekao je ranije za naš list da tramvaji obe kompanije odgovaraju uslovima koji su raspisani na tenderu i da se nada da će tenderske komisija uskoro doneti odluku.

Vrednost ove nabavke iznosi oko 60 miliona evra, a projekat zajednički finansiraju Evropska investiciona banka i grad Beograd. Rok za isporuku prvog tramvaja je godinu dana od potpisivanja ugovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari