Španija je postala zvanični prijatelj devete „Škole prijateljstva“ Naše Srbije. U ovoj školi će na Tari i ove godine, od 15. jula do 6. avgusta, uz druženje i učenje, boraviti 400 dece iz svih krajeva Srbije i Republike Srpske. Sprazum o saradnji u Skupštini Grada potpisali su ambasador Španije Inigo de Palasio Espanja i direktorka humanitarne organizacije Naše Srbije Sanja PajevićBundalo.

Ambasador Španije izrazio je zadovoljstvo što će njegova zemlja biti deo Škole prijateljstva jer, kako je rekao, zna kroz kakva teška vremena su prošla deca o kojima brine Naša Srbija i koliko im znači boravak na Tari. Inigo de Palasio Espanja izrazio je zadovoljstvo velikim doprinosom Naše Srbije i Tatjane Tadić, supruge predsednika Srbije, u ostvarivanju plemenitog cilja podređenog dobrobiti dece. „Španija je zemlja prijatelj koja će uvek biti na vašoj strani“, poručio je ambasador. Sanja Pajević-Bundalo direktorka Naše Srbije podsetila je da ova organizacija zahvaljujući humanim ljudima i donatorima iz inostranstva brine o više od 1.200 dece koja su tokom ratova na tlu bivše SFRJ ostala bez jednog ili oba roditelja. Dosadašnje zemlje prijatelji Škole prijateljstva bile su i Austrija, Norveška, SAD, Holandija, Kina, Rumunija, Kipar.

Običaj je da se deca tokom boravka na Tari upoznaju sa istorijom i kulturom zemlje prijatelja Škole i potom stečena znanja pokažu u kvizu organizovanom na tu temu. Naša Srbija osnovana je 2000. godine, a već2001. godine organizovana je prva Škola prijateljstva u kojoj se deca kroz druženje i učešće u radionicama podstiču na kreativnost, igru, otkrivanje novih interesovanja. Poseban deo Škole prijateljstva čini multietnički seminar koji je prošle godine okupio decu bugarske, rumunske, rusinske, albanske, bošnjačke i mađarske nacionalnosti iz različitih krajeva Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari