Za dva meseca na gradskim ulicama trebalo bi da se nađu novi beloruski trolejbusi, koje je Beograd kupio. Prema dinamici najkasnije do 15. oktobra na ulicama će se naći svih 83 trolejbusa. Naime, protekle nedelje, u GSP Beograd potpisan je ugovor za nabavku 83 trolejbusa sa beloruskim proizvođačem „Bellkomunmaš“. Ugovor je vredan 18 miliona evra, a podrazumeva isporuku trolejbusa, rezervnih delova, alata i obuku korisnika.


Za najvećeg gradskog prevoznika, kako je rekao Radoslav Nikolić, direktor GSP Beograd ovo je značajan događaj koji će sigurno biti zapisan u istoriju razvoja trolejbuskog podsistema.

Novi trolejbusi su niskopodni, klimatizovani, sa 26 mesta za sedenje i ukupnim kapacitetom za 101 putnika. Takođe, u novim trolejbusima biće obezbeđena mesta za lica sa posebnim potrebama, kojima će biti znatno olakšano kretanje. Vozila ovog proizvođača već se nalaze u voznom parku GSP-a i pokazuju veoma dobre karakteristike. Ova savremena vozila imaju vuču na naizmeničnu struju što omogućava 30 posto uštede. Sa autonomnom vučom, moći će da pređu i do 500 metara sa spuštenim trolama, što je jako važno za beogradske uslove eksploatacije. Pored toga, ovi trolejbusi imaju duplo duži vek trajanja i jeftinije održavanje.

Sadašnji trolejbuski vozni park GSP-a sačinjavaju 124 vozila prosečne starosti 14,4 godine. Svakodnevno Beograđane prevozi 97 trolejbusa na osam linija ukupne dužine 58 kilometara. Godišnje trolejbusi ostvare skoro 500.000 radnih sati i prevezu više od 10 posto putnika, pre svega u centralnim zonama grada.

Osamdeset tri nova vozila sa 22 novija trolejbusa iz sadašnjeg voznog parka, a koja su od istog proizvođača, omogućiće daleko pouzdaniji, komforniji i brži prevoz Beograđana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari