Kako pronaći cipelu odgovarajućeg broja? Za osobe sa prosečnim stopalom to možda i nije veliki problem ali za one koji nose ekstremno veliki broj, potraga za obućom može postati prava noćna mora.


U Beogradu postoji 12 radnji u kojima se prodaje obuća za dame u brojevima od 40 do 45, i za muškarce cipele broj 47 do 56. Međutim, takvim prodajnim objektima je to samo usputna delatnost i uglavnom nemaju dovoljan broj cipela za sve zainteresovane mušterije.

Ranije je postojao mnogo veći broj prodavnica u kojima su se mogle kupiti cipele većih brojeva, ali većina njih više ne postoji. Prema rečima Daniela Filipovića, vlasnika radnje „Guliver“, koji se bavi proizvodnjom cipela po meri, problem je u sredstvima koja su potrebna da bi se napravila jedna cipela vanstandardne veličine.

– Da bi se napravila cipela koja je van standarda, potreban je specijalni kalup, koji se proizvodi u Sloveniji, krojač, šnajder, koji za taj rad traže veću cenu, pa na kraju takav posao košta duplo skuplje nego pravljenje obuće prosečnih brojeva. U „Guliveru“ postoji 40 modela obuće i pravljeni su od italijanske kože. Potražnja za ovim proizvodima nije velika, jer postoji veliki izbor patika u sportskim radnjama koje se proizvode i u „ekstremnim“ veličinama – kaže za Danas Filipović.

Cena obuće za osobe sa velikim stopalom je između četiri i šest hiljada dinara. Prema rečima Filipovića mnoge mušterije se žale da zbog niskog budžeta ne mogu da priušte cipele za svoj broj, pa zbog toga postoji i mogućnost prodaje robe na tri mesečne rate. Naše sugrađanke koje imaju veliko stopalo, oko 150 različitih modela obuće mogu pronaći u prodavnici „Beostep“, a cipele su pravljene za uzrast od 12 do 90 godina.

– Obuću uvozimo iz Španije i Italije po porudžbini. Imamo elegantne cipele, ravnije, obuću sa ortopedskom petom, a koštaju između 6.000 i 13.000 dinara. Ovde se mogu kupiti i čizme, koje koštaju od 16.000 do 23.000 dinara – kaže Mirjana Mirković, prodavačice.

Kada je reč o garderobi u Beogradu postoji veliki broj butika u kojima se može kupiti odeća XL veličine. Ipak, za krupnije osobe najveći problem predstavlja kupovina obuće jer dok kod odeće uvek postoji mogućnost da je osobe same sašiju ili odnesu kod krojača, problem „velikog stopala“ nije tako lako rešiti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari