Svođenje računa pred izbore 1Foto: Beoinfo

Odbornici Skupštine grada su na sednici izglasali završni račun i rebalans budžeta Beograda, i dok gradonačelnik Siniša Mali navodi da je razlog rebalansa višak od tri milijarde dinara u gradskoj kasi koji treba rasporediti onima kojima je najpotrebnije, opozicija rebalans vidi kao pokušaj da pred izbore gradska vlast što više novca ispumpa iz budžeta.

– Veći priliv novca je rezultat novog zapošljavanja i poreza na dohodak. Nijedan kredit nije uzet, a višak u budžetu je „zdrav” i rezultat je dobrog poslovanja i ušteda. Na konsolidovanom računu Grada danas ima više od 11 milijardi dinara, što je dokaz stabilnosti i održivosti sistema- rekao je Mali. On je dodao da su najveća sredstva opredeljena za socijalnu zaštitu, te da je oko 1,3 milijarde namenjeno za dečju zaštitu i obrazovanje, od čega pola za refundaciju troškova boravka u privatnim vrtićima. Ostatak će biti utrošen za rekonstrukciju i sređivanje osnovnih i srednjih škola.
Dodatna sredstva izdvojena su za privredu, 30 miliona ide za subvencije poljoprivrednicima, predviđen je i deo za nabavku vozila Hitne pomoći a 15 miliona dinara opredeljeno je za borbu protiv ambrozije. Za nekategorisane puteve predviđeno je 508 miliona dinara, a 65 miliona dinara za završetak porodilišta u Lazarevcu.

Odbornici Demokratske stranke su pak prigovorili da završni račun ne pokazuje da su finansije grada stabilne, a da je rebalans pun netransparentnih stavki kojima vladajuća stranka „novac građana ispumpava iz budžeta pred izbore i gubitak vlasti“.

– Ne postoji ni jedan projekat koji je aktuelna vlast započela i završila, u ove četiri godine, a da eventualno nije neki koji je započela prošla vlast. Radi se o velikoj pljački Beograda. U završnom računu stoji da je od kapitalnih investicija ostvareno svega 38 procenata onoga što je planirano. Znači da se u Beogradu ne gradi tako mnogo. Kako smo od planiranog suficita od 3,2 milijarde za ovu godinu završili na deficitu od 7,5 milijardi? Zato što nam idu izbori pa je Grad povećao rashode 19 procenata usmeravajući ih na transfere opštinama, pre sve ga za akrtivnosti koje nisu razvojne već potrošačke, što je zapravo kupovina glasova. Javna gradska preduzeća još se subvencionišu, i to sa 7,5 milijardi dinara, što je 9 odsto svih rashoda i izdataka Grada. I pored priče da neće biti novih zaduživanja, povlači se novac od novog kredita od 30 miliona evra na ime podzemnih garaža u Kneza Miloša, i drugi kredit od 20 miliona evra kod EBRD za rekonstrukciju Ulice kraljice Marije, Džordža Vašingtona i Cara Dušana. Fiskalni savet je ocenio da je zbog ovakvog vođenja grada, Beograd pred bankrotom- rekao je šef odborničke grupe DS Balša Božović.

On je dodao da su neke investicije, poput proslave Nove godine ili novogodišnjeg osvetljenja, u završnom računu predstavljene nejasno, a da takođe nisu dati ni podaci da li je i koliko to povećalo priliv od turizma.

– Nije normalno da za jarbol sa zastavom potrošimo 220 miliona dinara, odnosno 1,8 miliona dinara za svaki njegov metar. Niti je normalno da Grad za izradu dva internet portala potroši 250.000 evra. Fontana je plaćena dva miliona evra a da nismo rešili ni bezbednost pešaka ni gužve na kružnim tokovima. Kada se to sabere, za tih šest miliona evra mogli smo da izgradimo 12 ili 13 vrtića. Zato ne treba neko ko na taj način vređa građane da im vraća lažni patriotizam nekom ogromnom zastavom- rekao je Božović.

Dok se odbornici prepucavaju ciframa od kojih će se građanima svakako zavrteti u glavi, a malo ko će zaista moći da ih proveri, računica je u stvari sledeća – jarboli, fontana na Slaviji i informacioni portal koji će grad pokrenuti, zajedno koštaju Grad oko 620 miliona dinara. Cena izgradnje jednog vrtića, stoji oko 60 miliona dinara, ili preciznije na primeru vrtića u Altini, koji je počeo da se gradi pre svega desetak dana, vrednost projekta je 77 miliona dinara, što je rekao i gradski menadžer Goran Vesić kada je svečano otvorio ovo gradilište. Dakle, samo za vrednost ove tri stavke, zaista su mogli da budu izgrađeni vrtići u Beogradu, i to oko desetak ustanova za boravak mališana.

 

Centralnim opštinama opet najmanje novca

Rebalansom budžeta izdvojena su i dodatna sredstva gradskim opštinama u ukupnom iznosu od 1,9 milijardi dinara. Ovaj novac među opštinama će se podeliti u približnoj srazmeri kao što je predviđeno i prvobitnim budžetom, što znači da najviše novca opet dobijaju opštine na periferiji grada, dok će se “u krug dvojke” odnosno u Vračar, Savski venac i Stari grad, ali i opštinu Sopot, sliti najmanje novca – njihovi budžeti su i dalje manji od 400 miliona dinara. Nasuprot tome stoje cifre od preko jedne milijarde dinara kojima će raspolagati uprave Lazarevca i Obrenovca.

Pokrivanje deficita’]

Rebalansom je predviđeno da budžetski deficit od 7,54 milijardi dinara, otplata glavnice kredita od 6,04 milijardi i nabavka finansijske imovine od 40 miliona dinara budu pokriveni prodajom finansijske imovine u iznosu od 4,73 miliona dinara, primanjima od zaduživanja u iznosu od 3,38 milijardi i neutrošenim sredstvima iz 2016. od 10,24 milijardi dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari