Beogradska trka kroz istoriju 2009, peta po redu, održaće se sutra, na Kalemegdanu, rečeno je juče na konferenciji za novinare na Kalemegdanskoj terasi. Trka kroz istoriju održavala se od 1996. do 1999. a ove godine obnovljena je zahvaljujući Sekretarijatu za sport i omladinu i Svetskoj atletskoj federaciji.


Staza trke duga je 5.834 metra i vodi pored znamenitosti i istorijskih mesta na Kalemegdanu, tako da njen značaj nije samo sportski već i kulturni. Za učešće se do sada prijavilo dvadesetak atletičara iz Ruande, Kenije, Maroka, Poljske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Švedske, kojima će se pridružiti i takmičari iz Srbije.

– Sekretarijat za sport i omladinu podržao je ovu manifestaciju, koja nije samo sportska priredba, budući da staza vodi kraj lokaliteta koji svedoče o burnoj istoriji Beograda i Srbije. Takmičari će proći pored kapele Svete Petke, Kosturnice oslobodilaca Beograda, crkve Ružice, Zindan kapije i Despotove kapije, oko „Pobednika“, pokraj Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kroz Stambol-kapiju, oko zidina Vojnog muzeja, pored Rimskog bunara – rekao je Nemanja Radović, pomoćnik gradskog sekretara za sport i omladinu. Promotor ove manifestacije je slavni kenijski dugoprugaš Pol Tergat, koji je učestvovao na prethodne četiri trke kroz istoriju.

Deset najbolje plasiranih atletičara biće nagrađeni novčanim iznosom od 500 do 6.000 američkih dolara. Organizator trke, koja će početi u 13 časova, jeste preduzeće „Beogradski maraton“, a pokrovitelj Sekretarijat za sport i omladinu grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari