Biciklističko takmičenje "Gran Fondo Novi Sad" u junu na Fruškoj gori: Uživanje u vožnji i pejzažu, a najbolji idu u finale u Dansku 1Foto: Luka Vukša/Gran Fondo

“Gran Fondo Novi Sad 24” biciklističko je takmičenje koje će se održati 16. juna ove godine i okupiće veliki broj biciklista i ljubitelja sporta kako bi zajedno uživali u prirodi Nacionalnog parka Fruška gora, ali i u uzbudljivim takmičarskim stazama kroz slikovite pejzaže okoline Novog Sada.

Ideja je nastala iz manifestacije „Tour de Fruška“, cilj je promocija grada Novog Sada, Fruške gore i Iriga, te dizanje biciklizma kao sporta na viši nivo. Samom događaju prethodilo je i školsko prvenstvo Novog Sada „Biciklom u škole“ – edukativna nastava za školarce.

Do sada se prijavilo oko 500 bicklista iz dvadeset zemalja sveta, a očekuje se da će se broj učesnika duplirati, kao i da će u trci biti veliki broj stranih sportista.

„Gran Fondo Novi Sad“ se prvi put održava kao deo prestižne UCI Gran Fondo World Series. Njegova ruta će učesnike provesti kroz pejzaže Nacionalnog parka Fruška gora, počevši i završavajući u gradu Novom Sadu.

Ivan Arpaš direktor “ Gran Fondo Novi Sad”, kaže za Danas, da je UCI Grand Fondo World Series osnovana kako bi se biciklizam za veterane i amatere podigao na jedan viši nivo, odnosno kako bi se u svakom delu sveta ispromovisala ideja – “Biciklizam za sve”.

– Upravo zbog toga je ta serija rasprostranjena u skoro svim delovima sveta, uz veoma rigorozne organizacione i sportske kriterijume. Pored toga promovišu se i privredni i turistički potencijala zemalja u kojima se “ UCI Gran Fondo” organizuje. Upravo iz tih razloga mi smo uložili veliki trud da ispunimo sve uslove da ovu važnu biciklističku trku dovedemo u Novi Sad – rekao je on.

Njegov kolega Strahinja Šveljo, organizator “ Gran Fondo Novi Sad”, dodaje da u svakoj starosnoj grupi prvih 25 odsto takmičara stiče pravo da učestvuje na UCI Gran Fondo world championship u Danskoj ove godine i dobija specijalnu medalju od Svetske Biciklističke Unije (UCI) kao i mogućnost da osvoji San svakog Bicikliste – majicu Duginih boja koja je najveća čast u biciklizmu, a rezervisana je samo za pobednike, odnosno svetske prvake.

Biciklističko takmičenje "Gran Fondo Novi Sad" u junu na Fruškoj gori: Uživanje u vožnji i pejzažu, a najbolji idu u finale u Dansku 2
Foto: Luka Vukša/Gran Fondo

– Naša trka promoviše zdrav način života, podržava lokalne inicijative i radi na očuvanju prirodnih lepota našeg grada i NP Fruška gora. Pored mnogih vrednih robnih nagrada, najveća nagrada svim takmičarima biće mogućnost da se na UCI Gran Fondo world series Novi Sad trci kvalifikuju za UCI Gran Fondo world championship u Danskoj – rekao je Šveljo.

Trasa će pratiti tok Dunava pre nego što se popne uz padine Fruške gore.

„Gran Fondo“ nudi dve staze za trke, obe okrugle, sa startom i ciljem u Novom Sadu. Duža ruta iznosi 100 kilometara uz ukupno uspona od 1.500 metara, dok je kraća staza duga 77 kilometara sa 1200 metara uspona, navode na stranici manifestacije.

Početak trke će biti ispred zgrade Pokrajinske vlade u samom centru Novog Sada, u nedelju ujutru.

Trkači će započeti vožnju kroz grad, prelazeći preko Varadinskog mosta na sremsku stranu Dunava, prateći reku sve do Beočina. Na 19. kilometru, počinje prvi uspon dug 9 kilometara, sa prosečnim nagibom od 4.5 odsto i maksimalnim nagibom od 8 odsto.

Nakon spusta kroz sela Mala Remeta i Jazak, stiže se do Vrdnika. Od Vrdnika, ruta se usmerava prema Irigu gde počinje drugi uspon na 55. kilometru, dug 6 kilometara sa prosečnim nagibom od 3.8 odsto i maksimalnim nagibom od 7 odsto.

Nakon što se biciklisti popnu do vrha drugog uspona, ruta prati greben Fruške gore još 11 kilometara, što može biti ključno za konačni rezultat jer nema ravnih deonica, učesnici se ili penju, ili spuštaju tokom cele ove deonice.

Zatim sledi spust nizbrdo nazad prema cilju. Poslednja dva kilometra su ravna i široka, idealna za sprint završetak.

Biciklističko takmičenje "Gran Fondo Novi Sad" u junu na Fruškoj gori: Uživanje u vožnji i pejzažu, a najbolji idu u finale u Dansku 3
Foto: Luka Vukša/Gran Fondo

– Najviše takmičara dolazi iz zemalja sa kojima se Srbija graniči, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Slovenija, Mađarska, Hrvatska… Tu su i takmičari iz Grčke, sa Malte, Kipra. Jedan od ambasadora trke je italijanski biciklista i višestruki prvak “ Điro d Italije” Ivan Baso, pa očekujemo i još veći broj takmičara iz Italije – rekao je Šveljo.

“ Medio Fondo” počinje zajedno sa “ Gran Fondom Novi Sad” i prati istu rutu sve do 62. kilometra, gde se nalazi cilj drugog uspona. Nakon toga, ruta “ Medio Fonda” skreće levo i sledi glavni put nizbrdo ka Sremskoj Kamenici, gde se ponovo spaja sa rutom “Gran Fonda Novi Sad” i prati je do cilja.

Detaljnije informacije i način registracije mogu se naći na sajtu Gran Fondo NS.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari