Muzej automobilaFoto: FoNet/ Marko Dragoslavić

Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke Jevrsime, gde se godinama nalazio ipak će definitivno biti preseljen u prostor ispod Brankovog mosta, što se kao buduća nova lokacija za ovu ustanovu kulture pominjala i pre nekoliko godina.

Ministarstvo kulture određen je za korisnika posebnih delova nepokretnosti u javnoj svojini Republike Srbije za potrebe Muzeja automobila – zbirka Bratislava Petkovića, a reč je upravo o prostoru nekadašnje garaže saveznih organa ispod Brankovog mosta, a gde će biti smeštena ova vredna zbirka. Članovi Vlade zaključak o tome usvojili su na poslednjoj održanoj sednici, piše ekapija.com.

– Ovaj prostor u potpunosti ispunjava uslave za trajni smeštaj i obavljanje delatnosti Muzeja automobila, a sama lokacija nalazi se na trkačkoj stazi Ušće, na kojoj se šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka vozio Kup Evrope.

Staza više ne zadovoljava standarde za takmičenje, ali može da se koristi za revijalne trke. U zbirci ovog muzeja nalaze se stari i retki automobili koji su istorijsko svedočanstvo i imaju poseban značaj za upoznavanje primene naučnih dostignuća, razvoja i tehničkog napretka automobilizma.

Muzej automobila ide u prostor ispod Brankovog mosta

Zbirka sadrži blizu stotinu vozila, od kojih je najstariji Maro Gardon iz 1897. godine – navodi se u saopštenju Vlade u kome se podseća da su predmet zaštite i naprave, uređaji, naučna i stručna literatura, vozačke dozvole, prvi saobraćajni propisi i zakoni, registarske tablice, alati, filmski i fotografski zapisi, umetnička dela i dela primenjene umetnosti, koji doprinose izučavanju istorije automobilizma.

Odluka o preseljenju Muzeja na ovu adresu ipak iznenađuje ako se zna da je početkom februara Sekretarijat za kulturu grada Beograda saopštio da je grad sa svojim službama aktivno angažovan na pronalaženju adekvatnog i dugoročnog rešenja u kome će se sačuvati i izlagati reprezentativna kolekcija Muzeja automobila, jer su ispitivanja pokazala da prostor ispod Brankovog mosta, koji je prethodnih godina pominjan kao nova stalna adresa muzeja automobila, nije moguće rekonstrisati.

– Zaključkom Vlade od 27. avgusta 2020. godine, odlučeno je da se poslovni prostor ispod Brankovog mosta u Bulevaru Mihajla Pupina (Garaža servis), od 1.384 kvadrata opredeli za potrebe muzeja.

Međutim, početkom 2022. godine na bazi ispitivanja Instituta za ispitivanje materijala i konstrukcija, zaključeno je da je nemoguće rekonstruisati postojeći objekat i da nije moguća izgradnja novog na postojećoj lokaciji, usled bezbednosnih, urbanističkih i građevinsko-arhitektonskih ograničenja – naveli su u sekretarijatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari