Muzej automobila se iseljava, oldtajmeri do daljeg po privatnim garažama 1Foto: Marija Stojanović

Muzej automobila u Beogradu u kojem se nalazi zbirka nekadašnjeg ministra kulture Bratislava Petkovića, biće prinudno iseljena iz dosadašnjeg prostora u ulici Majke Jevrosime.

„Budući da grad Beograd, koji je i osnivač pomenute gradske ustanove kulture, nije obezbedio niti privremeni, niti stalni alternativni prostor za pomenuti muzej, automobili, drugi eksponati i brojna arhivska građa, koja čini kolekciju od neprocenjive nacionalne istorijske i tehničke vrednosti, do daljnjeg će biti nedostupni javnosti“, saopštio je „Srpski savez za istorijska vozila“.

Dodali su da će kompletna zbirka muzeja biti rasuta širom Beograda, po privatnim garažama i ostalim smeštajnim prostorima, na, kako su ocenili „apsolutno neprihvatljiv način, koji će predstavljati ozbiljnu pretnju za njeno očuvanje“.

Kako su istakli, smatraju da ovim činom, grad Beograd gubi vredan deo svoje istorije, kao i turističke i kulturne ponude.

U saopštenju je naveden i izvod iz Službenog glasnika gde stoji da je Moderna garaža u centru grada izgrađena 1929. godine, a 1994. godine odlukom Vlade Srbije utvrđena kao spomenik kulture.

Bratislav Petković bio je ministar kulture od 2012. do 2013. godine u vladi Ivice Dačića, a umro je 2021. godine u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari