Izložbu fotografija tvrđava i gradova širom Srbije, otvorili su sinoć na Kalemegdanu ministar kulture Nebojša Bradić i Ivana Lučić-Todošić iz JP Beogradske tvrđave. Ovo javno preduzeće iniciralo je program očuvanja i revitalizacije spomenika kulture kao i pokretanje sajta sekcije tvrđava koji bi omogućio da se jednostavno i na jednom mestu pronađu informacije o ovoj sekciji i kako bi tvrđave postale deo ponude kulturnog turizma Srbije.

– Neotkriveno kulturno nasleđe predstavlja neku vrstu mrtvog kapitala koje predstavlja vrednost po sebi. Ipak, ono treba da budi maštu kreativnih i preduzetnih ljudi koji će umeti da kombinuju trgovinu i kulturu, misiju i profit. Tako kulturno nasleđe postaje potencijal za razvoj kulturnog turizma koji predstavlja zamajac kretanja civilizacije na lestvici napretka – izjavio je prilikom otvaranja ministar Bradić i dodao da bi izložene fotografije trebalo da predstavljaju susret prošlosti i sadašnjosti a sve radi što bolje budućnosti.

Izložba Tvrđave i ostaci utvrđenih gradova u Srbiji, deo je Plana i programa JP Beogradska tvrđava za 2009. Autor tekstova je Predrag Đidić, autor teksta o Beogradskoj tvrđavi je Marko Popović, prevod je uradio Milan Šećerović dok su fotografije delo poznatog srpskog fotografa, Dragoljuba Zamurovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari