Beograd i njegovi građani juče su obeležili svoju slavu Vaznesenje gospodnje ili Spasovdan. U jutarnjim satima u Vaznesenjskoj crkvi održana je liturgija, kojoj su prisustvovali između ostalih gradonačelnik Dragan Đilas i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić. Nakon liturgije, litija je krenula beogradskim ulicama, a u povorci, koju je predvodio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, bilo je više od hiljadu ljudi, gradskih čelnika.


Litija je prolazila ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana do Terazijske česme, gde je bilo prvo stajanje i gde se čitala molitva za zdravlje Beograđana, a zatim je nastavljena Knez Mihailovom i Pariskom ulicom do Saborne crkve, gde je održana druga molitva. Potom se ulicama Sime Markovića, Pop Lukinom, Brankovom, Kraljice Natalije, Dobrinjskom vratila do Vaznesenjske crkve, Tu je održan pomen za pokoj duše svih koji su 1941. godine stradali u skloništu pri Vaznesenjskoj crkvi. Ulice kojima je prolazila litija bile su periodično zatvarane za saobraćaj.

Praznik Spasovdan, kako vernici nazivaju Vaznesenje gospodnje, slavi se u znak sećanja na dan kada se Isus Hrist poslednji put javio učenicima. Spasovdan je po pravilu 40 dana posle Uskrsa i uvek u četvrtak. Vaznesenje gospodnje je prvi put slavljeno 1403. godine, kada je despot Stefan Lazarević ustoličio Beograd za prestonicu. Gradska slava nije slavljena od 1946., a obnovljena je 1992. godine.

Povodom krsne slave grada Beograda, juče je u Starom dvoru održan svečani prijem, kojem su prisustvovali gradski funkcioneri, crkveni velikodostojnici, ambasadori i vojni atašei, kao i predstavnici Vojske Srbije.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda i domaćin slave Danilo Bašić čestitao je praznik svim stanovnicima glavnog grada i poželeo im zdravlja i uspeha. On je podsetio da se ove godine navršava 20 godina od obnove tradicionalne litije kojom se obeležava Spasovdan, 150 godina od izgradnje Vaznesenjske crkve od koje litija kreće, kao i 610 godina od kako je despot Stefan Lazarević proglasio Beograd prestonicom.

Patrijarh Irinej, u Starom dvoru ocenio je da je Spasovdan praznik koji je veoma značajan za Beograd, pre svega na duhovnom planu, jer „ljudi ne žive samo na vodi i hlebu već lepotu i smisao životu daju i kultura i duhovnost“. On je tom prilikom apelovao na sve ljude da uspostave što bolje odnose sa Beograđanima koji nisu pravoslavne vere jer su oni „naši prijatelji, braća i sestre“ i jer svi veruju u jednog boga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari