Uskoro pravila za brigu o deci sa ulice 1Foto: Radovan Bibić

Uskoro bi trebalo da bude urađen protokol o deci sa ulice u Beogradu i regionu. To je zaključak sastanka Radne grupe za decu sa ulice Saveta za prava deteta Beograda i organizacije Save the children, koja je zadužena za severozapadni Balkan.

Sekretarka Saveta za prava deteta i pomoćnica sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu Danijela Marković rekla je da je ova radna grupa angažovana na izradi protokola koji je pri samom kraju.

“ To će biti pravilnik o sistemu i korišćenju tog protokola, koji će svim ljudima u sistemu dati smernice kako da postupaju sa decom koja žive ili rade na ulici. Sledeći korak, koji planiramo da preduzmemo, jeste edukacija socijalnih radnika, komunalnih policajaca i ostalih aktera “ istakla je Marković.

Kako je podsetila profesorka Fakulteta političkih nauka Nevenka Žegarac, Savet za prava deteta Grada oformio je radnu grupu u saradanji sa organizacijom Save the children. Zajedno su izveli pionirski pokušaj da se na nivou grada, gde ima jako mnogo izazova, uredi sistem prevencije kako bi se problem savladao na što bolji način i kako bi pomogli i deci i profesionalcima koji rade sa njima.

Na sastanku su prikazani alarmantni podaci o ovom negativnom društvenom fenomenu, koji nije specifičan samo za Beograd već i za čitav region. Istraživanje je pokazalo da 870 dece ili živi ili radi na ulici, a da čak 842 nije uključeno u obrazovni sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari