Zbog izgradnje pristupnih saobraćajnica mostu preko Ade,nehigijensko naselje kod stambenog naselja Belvila u bloku 67 biće sigurno srušeno. Deo ovog divljeg naselja već je bio uklonjen pred prošlogodišnju „Univerzijadu“.Međutim,čim je sportska manifestacija završena, preko noći nikle su nove kartonske barake.

 To se, uostalom, i moglo očekivati,obzirom da je taj problem tek polovično rešen.Umesto da je jednim potezom uklonjeno ovo najveće novobeogradsko ruglo, gradske vlasti nasele su na klimava kompriomisna rešenja. Sada će Grad ponovo trošiti i vreme i novac na isti posao. Kako se izgradnja mosta preko Ade finansira iz kredita Evropske investicione banke (EIB) što je slučaj i sa rekonstrukcijom Gazele, mogu se naslutiti problemi oko raseljavanja Roma koji trenutno žive iza naselja Belvil, isto kao što je bio slučaj nakon raseljavanja „karton sitija“.

U okviru priprema za Univerzijadu prošle godine porušeno je tridesetak udžerica u novobeogradskom bloku 67, a njihovi stanari, sa beogradskom ličnom kartom, smešteni su u stambene kontejnere u Orlovskom naselju. Sada naselje izgleda kao da ništa nije urađeno,a novi „stanovnici“ pristižu svakodnevno.

U Direkciji za gradsko građevinsko zemljište kažu da romsko naselje pored železničke pruge u Novom Beogradu neće sprečiti izgradnju mosta, niti će njegovo raseljavanje bitno uticati na rokove za izgradnju.

– Izvršena je evidencija lica koja žive u ovom naselju, okvirno je već poznat broj porodica, a jasno je da bilo kakvo nelegalno zauzimanje zemljišta u Beogradu mora da se spreči. Ta pitanja uvek se rešavaju na zakonom predviđen način. Mogu samo da kažem da će sve pristupne saobraćajnice za most preko Ade Ciganlije biti izgrađene u predviđenom roku – izjavio je Nenad Bajić, šef odeljenja za odnose sa javnošću u Direkciji za gradsko građevinsko zemljište Beograda. I u Gradu tvrde da ovog puta neće biti nikakvih rasprava,natezanja i kompromisa. Taj problem će definitivno biti rešen i niko više neće moći da se ponovo naseli na tom prostoru.

Grad preuzima brigu

Prema popisu koji su sprovele gradske vlasti, u naselju kraj Belvila živi blizu 300 porodica. O 114 sa beograskom adresom i 51 porodicom raseljenom sa Kosova, brigu će preuzeti grad i smestiti ih u stambene kontejnere kao što je učinjeno sa žiteljima „karton sitija“ ispod Gazele. Brigu o ostalim porodicama iz unutrašnjosti ili inostranstva preuzeće Republika i Sekretarijat za izbeglice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari