Zbog izuzetno niskih temepratura koje se očekuju ovih dana, vatrogasci će u zajedničkoj akciji sa radnicima komunalnih preduzeća uklanjati ledenice sa visokih zgrada.

Proteklog vikenda na inicijativu gradonačelnika Dragana Đilasa, pomoćnik gradonačelnika Živorad Anđelković i pomoćnik MUP za vanredne situacije Predrag Marić dogovorili su koordinaciju „Čvorišta“, Štaba za vanredne situacije i Vatrogasne spasilačke brigade u akciji uklanjanja ledenica sa visokih objekata u gradu.

– Gradska inspekcija obilaziće sva kritična područja, a građane molimo da obrate pažnju na stambene zgrade u kojima žive, kao i na poslovni prostor, i da gde god je to moguće uklone ledenice. Tamo gde nije, učiniće to vatrogasne jedinice – kazao je Anđelković.

Marić je istakao da je Vatrogasna spasilačka brigada stavila gradu na raspolaganje ljudske i tehničke resurse, kako bi se ledenice u narednom periodu uklonile sa nepristupačnih objekata.

Gradska komunalna preduzeća nastavila su i juče da ukljanjaju sneg sa gradskih ulica, troatoara, parkova, staza, stepeništa.

– Kako su ulice prvog prioriteta očišćene i prohodne za saobraćaj, naše ekipe rade na čišćenju ulica drugog prioriteta. Ove ulice već su čišćene u nekoliko navrata, ali zbog konstantnog padanja snega tokom proteklih dana, došlo je do utabavanja i stvaranja debelog ledenog sloja. Sve ekipe su na terenu, a neke od ovih ulica moraće da budu čišćene više puta, zbog vremena koje je potrebno da so deluje i ledeni nanosi uklone. Za održavanje ovih ulica koristimo ukupno 25 specijalnih, višenamenskih, manjih vozila, pa molimo građane za razumevanje, jer samo u širem gradskom jezgru naše preduzeće brine o 1.600 kilometara ulica drugog prioriteta. S obzirom da se očekuju nisike temperatue, naše ekipe su spremne, ali apelujemo na vozače da budu oprezni. U tom periodu za održavanje ulica prvog prioriteta koristiće se kalcijum hlorid, koji deluje do minus 17 stepeni – rekao je za Milorad Pucarević, glavni inženjer JKP Beograd put.

Osim radnika Beograd puta, Zelenila, Čistoće i Parking servisa, nekoliko gradskih opština izdvojilo je dodatna sredstva za angažovanje ljudi preko omladinskih zadruga, koji pomažu u čišćenju snega sa ulica, trotoara i između zgrada, kako bi grad što bolje funkcionisao u uslovima velikih snežnih padavina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari