Sneg u Srbiji tokom vikenda napravio velike probleme: Vanredna situacija u nekoliko opština, obavljena evakuacija građana 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIC

Krajem pretprošle nedelje u Srbiji je pao prvi sneg, pre svega u planinskim predelima. Ipak, kraj prošle nedelje obeležile su snežne mećave usled kojih su brojna domaćinstva ostajala bez struje, evakuisano je više osoba, a jedna je izgubila život.

Sneg je najpre pao 18. novembra na Vlasini, Kosmaju, Rudniku, a prijavljen je i u Majdanpeku.

Ipak, prve veće probleme videli smo tokom prethodnih nekoliko dana, u planinskim predelima, ali i u nižim oblastima.

Od početka padavina, za 60 sati, evakuisano je ukupno 36 osoba iz zavejanog autobusa, automobila i kuća.

Do nedelje ujutru evakuisano 24 osobe

Deonica na Odvraćenici i ove zime jedna je od najrizičnijih u Srbiji.

– Imali smo evakuaciju lica u Ivanjici u mestu Dobri Do, takođe, zajedno sa meštanima naši pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica su bezbedno evakuisali dva lica. Posle toga smo imali na planini Tari, tamo smo imali goste hotela Omorika koji su ostali zaglavljeni na putu Mokra Gora-Tara, tu smo intervenisali i bezbedno ih transportovali do hotela. Nakon toga smo u večernjim časovima imali opet Novi Pazar, pet lica zavejana u tri vozila, svi su oslobođeni, svi su dobro. I onda, neposredno posle ponoći, Vranje na putu, Vranje Kriva Feja, autobus, celu noć, upravo pre nego što smo ušli, javili su mi da je intervencija pri kraju. Znači, dvadeset četiri lica su bezbedno evakuisana i svi su dobro. Naši momci, deset vatrogasaca sa četiri vozila i dvoje motornih sanki su celu noć radili evakuaciju tog autobusa – rekao je Aleksandar Radosavljević, zamenik načelnika Uprave za vatrogasno – spasilačke jedinice SVS gostujući na Prva TV.

Od juče je vanredna situacija u Ivanjici, Babušnici, Novoj Varoši, delovima Vranja, a od jutros i u Crnoj Travi, gde su sve mahale zavejane, a pre tri dana proglašena je vanredna situacija i u Sjenici.

Neprohodni su putevi u Crnoj Travi, Sjenici, Tutinu i Babušnici, dok su prilazi zimskim turističkim centrima prohodni.

Vanredna situacija je u i Vranjskoj Banji.

Najteže je u prijepoljskom, sjeničkom i ivanjičkom kraju. Ekipe putara i Elektrodistribucije Srbije su na terenu.

Javno preduzeće „Putevi Srbije“ saopštilo je da su putevi prvog i drugog prioriteta prohodni, ali da na pojedinim putevima ima do 10 centimetara snega.

Ovog jutra putevi prvog i drugog prioriteta bili su prohodni, mada na pojedinim deonicama ima snega do 10 centimetara.

Sneg u Srbiji tokom vikenda napravio velike probleme: Vanredna situacija u nekoliko opština, obavljena evakuacija građana 2
Foto: BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIC

JP „Putevi Srbije“ saopštili su da su neprohodni putevi trećeg prioriteta Predejane – Crna Trava, Kumanica – Preko Brdo – Duga Poljana, Odvraćenica – Preko Brdo i Raška – Kuti – Odvraćenica.

JP „Putevi Srbije“ savetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, da voze zaista oprezno i pažljivo.

Elektrodistribucija Srbije saopštila je danas da su sve raspoložive ekipe angažovane tokom celog vikenda na uspostavljanju stabilnog napajanja električnom energijom u delovima Srbije koje je pogodila mećava.

Sjenica bila među najugroženijim područijima

Usled jakih snežnih padavina najpre je na teritoriji opštine Sjenica proglašena vanredna situacija.

„Sneg u Sjenici pada gotovo 24 časa, od dva sata jutros mi smo na terenu i za sada on nije napravio veće probleme na putevima prvog reda. Od Sjenice ka Novom Pazaru i Ivanjici, trenutno ga ima oko pet centimetara na kolovozu i svi pravci su prohodni – potvrdio je za RINU, Senko Ibrović i putarske firme „Novi Pazar put“ u subotu.

Kritična tačka tokom ovih snežnih padavina bila je saobraćajnica koja spaja Novi Pazar i Sjenicu, Duga Poljana.

Predsednik opštine Sjenica Munib Mujagić izjavio je, nakon proglašenja vanredne situacije na teritoriji te opštine, da su pojedina mesta ostala bez struje, zato što je dalekovod ispao iz sistema, a pregoreo je jedan od glavnih prekidača.

Mujagić je tom prilikom istakao da ekipe koje se nalaze na terenu u što kraćem roku pokušavaju da reše problem.

„Oni čine napore da što je moguće pre stave veliki broj sela pod napon i da građani, koji se nalaze na većoj nadmorskoj visini, dobiju električnu energiju“, rekao je Mujagić, a Politika prenela pozivajući se na Tanjug.

Takođe, naveo je i da je oko 30 mašina u pogonu i da se intenzivno radilo na čišćenju svih putnih pravaca.

Ništa bolja situacija nije bila ni na auto-putu Niš-Pirot, gde je formirana dugačka kolona vozila, dok su putari pokušavali da savladaju sneg.

Ukazao je i da situaciju dodatno otežava činjenica da javno preduzeće za uređivanje gradsko-građevinskog zemljišta i infrastrukture nema direktora koji je pre nekoliko dana smenjen i na njegovo mesto nije imenovan niko.

„To znači da je to javno preduzeće od izuzetnog značaja blokirano, što komplikuje situaciju. Ljudi su prosto zbunjeni i dok nismo uveli vanrednu situaciju nismo mogli da pokrenemo sistem“, pojasnio je predsednik opštine Sjenica.

Evakuisana tri strana državljanina Republike Kipar

Tokom subote morali su da reaguju pripadnici sektora za vatrogasno – spasilačke jedinice.

„Još juče, neposredno posle ponoći, na teritoriji opštine Sjenica, imali smo evakuaciju tri strana državljanina Republike Kipar, koji su ostali zavejani u svom automobilu. Naši pripadnici vatrogasno-spasilačke jedinice Sjenica su zajedno sa meštanima ih oslobodili, svi su dobro, nastavili su put dalje. Problem je nastao zato što ih je navigacija sa magistralnog puta uputila na lokalni put koji vodi ka planini Goliji i u mestu Vrapci su ostali zavejani“, rekao je za medije Aleksandar Radosavljević, zamenik načelnika Uprave za vatrogasno – spasilačke jedinice SVS.

Vozač preduzeća „Novi Pazar put“ Mirsad Bihorac rekao je za Blic televiziju da su bile velike padavine i da je u roku od 24 sata palo mnogo vlažnog snega koji je lomio drveće.

Drveće je, objašnjava Bihorac, padalo na put zbog čega su putari morali da angažuju veliki broj radnika i mašine kako bi ih uklonili, a potom nastavili sa čišćenjem puteva.

Mnoga domaćinstva u Sjenici su ostala bez struje, usled snega koji je padao danima i paralisao ovu opštinu na jugozapadu Srbije.

Pod težinom mokrog snega popustila je i elektro mreža zbog čega su brojna sela baranskog i lopižanskog kraja duže od 24 sata bez struje, ali i domaćinstva u samom gradu.

„Dalekovod koji vodi iz Sjenice prema selu Rasno je ispao iz sistema. Ekipe su uspele da saniraju taj kvar prespajajući to na trafostanicu Duga Poljana. Mi ovde u gradu takođe imamo određenih problema zato što su se borovi pod ogromnim teretom snega polomili i tako oštetili elektro mrežu. Ekipe su na terenu, i nažalost još uvek nismo ni blizu uspostavljanja kvalitetnih naponskih prilika“, rekao je Mujagić za Blic u nedelju.

Snega je bilo i u samom gradu zbog čega se saobraćaj odvijao otežano, a ni svi lokalni putevi nisu bili u potpunosti očišćeni.

Putari tokom vikenda pomagali i vozačima

Iako se do Sjenice magistralnim i regionalnim putevima stizalo nesmetano, kritično je bilo na golijskom putu i pravcu od Duge Poljane prema Štavlju gde su putari tokom vikenda pomagali i vozačima.

Poslovođa preduzeća „Novi Pazar put“ Semir Mujagić objasnio je da su u Dugoj Poljani vozači imali problema da izađu sa automobilima, naročito vozači šlepera, zbog čega su putari morali da im priteknu u pomoć, posipaju ispred njihovih vozila kako bi mogli da izađu.

Pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Miloš Milenković, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, izjavio je danas da i dalje ima manjih poteškoća u saobraćaju u opštinama Sjenica, Tutin i Babušnica, gde ekipe rade na pročišćavanju putnih pravaca.

„Smiruje se situacija, ali smo i dalje u punoj pripravnosti i spremni da reagujemo“, rekao je Milenković.

Ekipe EPS-a iz Novog Pazara i Čačka rade na uspostavljanju struje u selima u opštini Sjenica koja su Sjenica zbog snežnog nevremena ostali bez električne energije.

Dopisnik RTS-a iz Novog Pazara javlja da se do nekih sela i zaseoka teško dolazi, ali da škole rade.

Bez struje i interneta na dubokom minusu, Sjeničani strahuju od novih padavina. Kažu da je teško u Sjenici ovih dana, ali da će biti i teže kada se temperature spuste i kada poledi.

Sneg i dalje pada u Sjenici u kojoj je proglašena vanredna situacija koja se prati iz sata u sat.

Na teritoriji Ivanjice više intervencija i evakuacija

Prvi veći sneg na teritoriji opštine Ivanjica napravio je kolaps u pojedinim selima. U Maskovi su sva domaćinstva zbog kvara na repetitoru ostala bez struje, ali i bez signala na mobilnim telefonima.

„Struju nemamo satima i ne znamo kad ćemo je dobiti. Grejemo se na drva, ali nam je sva hrana u zamrzivačima i plašimo se sada da se ne pokvari. Telefoni nam se prazne, vezu nemamo nikakvu, nema ni signala. Ja sam išao do Katića, ali ni tamo nije bilo struje. Izgleda da ćemo kao nekada davno naši stari morati da se dozivamo sa brda na brdo“, rekao je meštanin Maskove za Blic.

Prilazni putevi do njihovih kuća bili su gotovo neprohodni, ali ono što je otežavalo situaciju jeste drveće koje se od siline snega sručilo na put.

Meštani su se sami angažovali da ga uklone.

„Poneli smo motorke kako bi prerezali stabla i uklonili ih sa prilaznih puteva. Mnogo drveća je palo i ne možemo da prođemo. Ovo je tek prvi sneg, a već je kolaps. Ne znam kako ćemo prezimiti zimu kad nam je struja najveći problem. Ovde ima puno dece, ali i bolesnih starijih ljudi“, kažu meštani.

Oni su apelovali na nadležne ekipe Elektrodistribucije da im izađu u susret i pomognu kad je u pitanju snabdevanje električnom energijom, koje je problematično u ovoj opštini poslednja tri dana.

Dve osobe spasene u subotu u Ivanjici iz zavejanog automobila

Kako je saopšteno iz MUP-a, vatrogasci-spasioci su spasili ljude u mestu Dobri Do, koje je poznato po izrazito nepristupačnom terenu.

U pomoć je pritekao i meštanin koji je traktorom išao ispred zaglavljenog vozila i čistio sneg ispred njih dok je dvosatna akcija bila u toku.

Osim ove obavljene su još dve akcije spasavanja na teritoriji ivanjičke opštine.

Putari iz Ivanjice teškom mehanizacijom uspešno su evakuisali jednu osobu, meštanina, koji je ostao zarobljen u snežnom nanosu u mestu Jasenovo, na putu koji ovu opštinu spaja sa Novom Varoši. U odvojenoj akciji, takođe putari su još jednom bili uspešni u akciji spasavanja u kojoj su evakuisali još jedno lice na području mesne zajednice Kovilje.

Apeluje se na vozače da ne kreću na put bez preke potrebe u visinske delove opštine Ivanjica.

Međutim, za sada je situacija pod kontrolom.

Sneg koji na području ivanjičke opštine padao od petka, u višim predelima i na Goliji dostigao je preko pola metra. Zbog jakog vetra i ogromnih snežnih smetova bio je neprohodan putni pravac Odvraćenica – Preko brdo i Preko brdo – Duga Poljana.

Predsednik opštine Ivanjica Momčilo Mitrović rekao je za medije da se čiste svi putni pravci, ali su u par navrata morali i vanredno da reaguju kako bi obezbedili prilaz do lokalnog groblja i omogućili kolima hitne pomoći da se probiju do bolesnih meštana u udaljenim selima.

„Dosta problema u odvijanju saobraćaja, ali i samog funkcionisanja ljudi na terenu. Imali smo puno poziva iz službe Hitne pomoći, čistimo redovno pravce do pacijenata koji moraju na dijalizu, takođe smo imali par sahrana danas, gde smo morali da pošaljemo težu mehanizaciju da bi put do groblja bio prohodan. Za sada smo spremni da se izborimo sa snegom, rekao bih trenutno su to uslovi na koje smo mi u Ivanjici navikli. Ukoliko bude nekih ogromnih, metarskih snežnih nameta, stavićemo u funkciju svu tešku mehanizaciju, a sigurni smo da će nam u pomoć priteći i državne službe. Nadamo se da za tim neće biti potrebe“, rekao je u subotu predsednik opštine Ivanjica.

U akciju čišćenja puteva u selima uključeni su i meštani.

„Monteri koji rade na otklanjanju kvarova po 16 sati su na terenu i oni su na izmaku snaga. Taman što uspostave i poprave jedan kvar, iskoči drugi. Potrebna nam je pomoć u vidu dodatnih ekipa kako bi što pre prekinuli ovu agoniju“, istakao je Momčilo Mitrović.

U opštini Ivanjica dva putna pravca neprohodna 

U opštini Ivanjica su, zbog obilnih snežnih padavina, neprohodna dva putna pravca koji preko Golije spajaju tu opštinu sa Novim Pazarom, dok su svi ostali putevi prohodni, rečeno je danas agenciji Beta u opštinskoj upravi.

Neprohodni su putni pravci Preko Brdo-Odvraćenica i Peko Brdo-Duga Poljana, na kojima je visina snežnog prekrivača oko pola metra.

Očekuje se da će ekipe opštinskog komunlanog preduzeća „Putevi“ u toku dana raščistiti i te putne pravce.

U opštinskoj upravi navode da se u toku dana očekuje i stabilizacija snabdevanja strujom koje je poremećeno usled jakog nevremena.

U mestu Rudno, na obroncima Golije, kao i na Goču, napadalo je do 30 centimetara snega, a delovi tih planina su i više sati bili bez struje zbog kvarova na dalekovodima. Problemi sa strujom su i u studeničkom kraju.

Iz preduzeća „Putevi“ koji održavaju kritične deonice na Goliji upozoravaju vozače da ne kreću na put bez preke potrebe i da je u planinskim krajevima obavezna zimska oprema.

Pronađen mrtav muškarac zatrpan u snegu na Goliji

Prema nezvaničnim informacijama, muškarac (70) pronađen je mrtav ispred vikendice u selu Bele vode na Goliji.

On je bio potpuno zatrpan snegom i pretpostavlja se da je uzrok smrti smrzavanje, ali će se precizne informacije znati tek nakon izveštaja nadležnih službi.

Po rečima ljudi koji žive u ovom kraju nastradali je iz Beograda došao u vikendicu na Goliji, i kako navode, juče su ga videli, ali šta se u međuvremenu dogodilo za sada je nepoznato.

Temperature na Goliji su već danima u minusu a snega ima preko pola metra.

Na Goču nestalo struje u odmaralištu sa 280 učenika, između Studenice i Ridna nestao muškarac

Do 30 centimetara snega je i na Goču. I u Rudnu i u delovima Goča nema struje, zbog kvarova na dalekovodima. Struje nije bilo ni u studeničkom kraju, a vlažan sneg kidao je elektrokablove.

U medijima se pojavila informacija da je oko 280 učenika iz Srbije i Republike Srpske u dečjem odmaralištu “Dobre vode“ na Goču, gde zbog kvara na dalekovodima nije bilo struje.

Prema pisanju medija, pravnik dečjeg odmarališta na Goču Darko Milovanović rekao je da sneg pada od petka, a da su problemi sa strujom višegodišnji problem.

Ipak, odmaralište je bilo spremno, imali su agregate, pa su deca imala i struju i grejanje.

Upravnik dečjeg odmarališta Goč Darko Milovanović rekao je za N1 da panike nije bilo.

„Mi normalno funkcionišemo, mi smo ozbiljna ustanova, na vreme se pripremamo za zimske uslove. Deca danas odlaze kući, putevi su prohodni, odlazak i dolazak je prošao normalno. Očekujemo nove grupe, ugovorene su, ustanova je u potpunosti spremna za sve. Imamo svoje agregatsko napajanje, kapaciteta da do mesec dana budemo bez napajanja električne energije“, rekao je on za N1.

Nestao muškarac

Muškarac iz zaseka Čorbići u selu Reka, između Studenice i Ridna je nestao a za njim tragaju policija vatrogasno spailačke jedinice i meštani, objavio je danas kračljevački portal Krug.

On je, kroz smetove, traktorom krenuo od kuće u subotu uveče do puta Studenica-Rudno, gde je trebalo da se nađe sa članovima porodice koji bi ga prebaclii do Kraljeva, ali se sa njima nije sastao, piše portal Krug.

U toku je potraga u koju su uključeni i pripadnici lovačkih udruženja, članovi njegove porodice i meštani studeničkih sela.

Traktor je tokom potrage pronađen na oko dva kilometra od kuće.

Oko 500 domaćinstava u kraljevačkom kraju bilo je bez struje, telefonskih veza i interneta, javio je dopisnik RTS-a.

Đački autobus sa Rudna jutros nije odvezao decu u školu u Studenicu, jer je put neprohodan.

Prema rečima meštana, Gokčanica i okolni zaseoci kod Kraljeva su, posle 50 sati, jutros su dobili struju.

Prema informacijama EDB Raška, mesta Predole, Ravni i Borovo u tom kraju na obroncima Željina i dalje su bez električne energije.

Oko 200 kuća u višim delovima Rudna i Studenice još su bez struje zbog kvara na dalekovodu. Bez električne energije je i selo Stanišinci.

Ekupe EPS-a i preduzeća za puteve Kraljeva i Novog Pazara, neprekidno su na terenu.

Na Rudnu pomažu svojim traktorima i meštani, jer na toj planini ima i turista.

Sneg u Srbiji tokom vikenda napravio velike probleme: Vanredna situacija u nekoliko opština, obavljena evakuacija građana 3
Foto: Beta/DRAGAN KARADAREVIĆ

I u Novoj Varoši vanredna situacija

Usled obilnih snežnih padavina i formiranja veoma visokog belog pokrivača na teritoriji opštine Nova Varoš, u nedelju je proglašena vandredna situacija.

Sneg koji je više od dva dana bez prekida padao u novovaroškom kraju, najviše problema napravio je na elektromreži, pa su pojedina planinska sela bila bez struje i preko 48 sati.

„Sneg je padajući se ledio na žicama, kao i na granama drveća, pa su se stabla pod tolikim teretom izvaljivala i kidala mrežu i stubove. Brojna planinska sela su bez električne energije, pa je to i bio najveći razlog da na teritoriji naše opštine proglasimo vandrednu situaciju“, rekao je Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš.

Snega je najviše bilo u selima na obroncima Zlatara, Murtenice i Javora, poput Jasenova, Negbine, Ljepojevića, Drmanovića, Bele Reke, gde je pokrivač dostigao visinu i preko pola metra.

Magistralni put od Zlatibora ka Novoj Varoši i dalje ka graničnom prelazu Gostun bio je prohodan, a najkritičnije deonice su Borova Glava – Kokin Brod, kao i Nova Varoš – Bistrica.

„Tokom jučešnjeg dana, kao i danas, čišćeni su seoski putevi po planinskim zaseocima. Trenutno radimo na prohodnosti svih puteva kroz brda i šume, kako bi ekipe Elektrodistribucije mogle da se probiju kroz smetove i otklone kvarove na elektromreži“, dodao je Vasiljević u nedelju.

Ipak, zbog obilnog snega koji je napadao tokom noći u petak na subotu na teritoriji Zlatiborskog okruga bila je uvedena i zabrana kretanja teretnog saobraćaja od Užica do Nove Varoši.

„Angažovali smo tešku mehanizaciju koja je tokom čitave noći čistila magistralni put ka graničnom prelazu Gostun. Pored trinaest kamiona dodatno je uključen i grejder koji se borio sa snežnim nanosima na Zlatiboru“, kazao je za RINU Alen Mušanović iz sektora održavanja puteva u firmi Putevi Užice.

On je dodao da je u saradnji sa saobraćajnom policijom uvedena zabrana kretanja teretnih vozila na putevima IB 23 reda, od Uzica ka Novoj Varoš i preko prevoja Kadinjača koji se nastavlja dalje ka Bajinoj Bašti.

„Tokom noći (24/25. novembar, prim.aut.) je angažovana teška mehanizacija, a oko dva sata po ponoći angažovani su i grejderi na Zlatiboru. Sneg je padao baš puno, kamioni nisu gašeni čitavu noć. Na terenu je bilo 13 kamiona, a najkritičnije deonice su preko Zlatibora, Zlatara i Kadinjače. U saradnji sa saobraćajnom policijom uvedena je zabrana za šlepere“, rekao je Mušanović.

Na pojedinim mestima visina snežnog pokrivača dostiže na teritoriji Nove Varoši i do 80 centimetara, javljeno je ranije danas.

„Trenutna situacija nije dobra, sneg nam je napravio velike probleme naročito na niskonaponskoj mreži. Dosta drveća je pod težinom snega palo na žice i prekinulo snabdevanje strujom meštane većih mesnih zajednica Božetići, Jasenovo i Bela Reka, trenutno je oko 1.500 stanovnika bez struje“, kazao je Rade Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš.

On je dodao da su sve raspoložive ekipe na terenu i rade na normalizaciji elektrosnabdevanja.

U ponedeljak nešto pre 15 časova Elektrodistribucija Srbije saopštila je da je otklonjen kvar zbog kojeg su pojedina mesta bila bez električne energije na teritoriji Nove Varoši.

Na Zlatiboru krave blokirale kolovoz zbog soli, na Kopaoniku 300 domaćinstava bilo bez struje

Putari na Zlatiboru su na kolovoz posuli so, kako je prethodnih dana sneg padao u ovom kraju, ne bi li smanjili i klizavost puta, ali su tako privukla i veliki broj zlatiborskih krava koje ne mogu da odole, a da ne dođu i poližu so.

„Vožnja je tekla normalno i onda smo odjednom ugledali par vozila ispred nas koja stoje. Mislili smo da je neki zastoj zbog radova na putu, ali kada smo izašli iz automobila videli smo nekoliko krava koje stoje nasred kolovoza i ližu posutu so. To nam je bilo zanimljivo, ali one su baš bile uporne i jedva su se sklonile kako bismo mogli nastaviti put“, rekao je za agenciju RINA očevidac koji se zatekao na licu mesta.

Ovakva „kravlja blokada“ saobraćaja kada padne sneg nije neuobičajena pojava za ovo doba godine, a ove životinje mahom nailaze na razumevanje vozača.

Ipak, situacija nije u potpunosti bezazlena stoga se vozačima savetuje dodatni oprez ukoliko krenu magistralnim putem od Zlatibora ka Novoj Varoši, preko Borove Glave.

Zaposleni u preduzeću Putevi Užice redovno vrše posipanje puta sa soli i rizlom, a zaliha, kako je potvrđeno, ima dovoljno.

Sneg u Srbiji tokom vikenda napravio velike probleme: Vanredna situacija u nekoliko opština, obavljena evakuacija građana 4
Foto: BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIC

Proklizao, pa pokušao unatraške da vozi kako bi se sklonio sa puta

Na snimku koji je objavljen na instagram profilu „mojbeograd_vesti“, vidi se vozilo koje je proklizalo usled snega i leda na putu, a potom pokušava unatraške da vozi kako bi se sklonio sa puta i kako ne bi izazvao nesreću jer mu u susret idu drugi automobili.

„Ako nekome znači ko je otišao put Zlatibora, ne može se dalje, čekaju se putari“, navodi se u opisu videa.

Sneg koji na Kopaoniku padao je duže od 30 sati, a dostigao je visinu od 40 centimetara, usled čega je na nekoliko dalekovoda u bruskoj i aleksandrovačkoj opštini došlo do problema u napajanju električnom energijom, zbog čega je bez struje bilo 300 korisnika u Brzeću, Batotu i delu Mitrovog Polja u Župi, prenosi RTS.

Zbog kvara na dalekovodima bez električne energije su 300 potrošača u župskom i bruskom kraju i danas, javlja dopisnica RTS-a.

Bez struje su sela Rokci i Jelakci, kao i zaseoci Žarevo i Šošići.

Posao ekipama Elektrodistribucije na terenu, otežajaju snežni nanosi.

Sneg napravio probleme i na Kosovu i Metohiji

U većem delu Kosova i Metohije u petak i subotu pao je prvi sneg. Službe za održavanje puteva su kasno reagovale, pa je došlo do problema u saobraćaju.

Potpuno prekriven snegom bio je put koji od sela Žur vodi ka Dragašu, u regionu Prizrena. Na ovom putu bilo je gotovo neprohodno, preneli su na društvenim mrežama učesnici u sabraćaju.

Zbog snežnih padavina dogodila se i saobraćajna nezgoda na magistralnom putu Priština-Gnjilane. Policija je saopštila da su tri osobe povređene u sudaru dva automobila, ali da nisu životno ugrožene.

Usled jakog nanosa snega bio je otežan saobraćaj na putu Priština – Peć. Intervencijom službe za čišćenje snega saobraćaj je normalizovan iako se odvija sporije.

Gde je još bilo snega?

Vejalo je i u Čačku, Na Vrškoj čuki je saobraćaj bio obustavljen, jer su se zaglavili šleperi, a snežna mećava pogodila je i Divčibare.

Na auto-putu kod Vladičinog Hana, doslovno se nije video prst pred okom zbog vejavice.

Na planini Jastrebac je takođe bila kritična situacija. Kako se vidi na snimcima sa društvenih mreža drveće je palo i preprečilo put.

Kako se vidi na snimku objavljenom na instagram profilu „192_rs“, na planini Tresibaba jedan kamion je preprečio ceo put, usled formiranog snega i leda koji se nalazi na kolovozu.

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/autobus-proklizao-na-zaledjenom-kolovozu-i-preprecio-put-kod-vranja-video/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari