Prvi sneg u Srbiji: U Sjenici vanredna situacija, pojedina mesta bila bez struje i do 24 sata 1Foto: Beta/DRAGAN KARADAREVIĆ

Na teritoriji opštine Sjenica proglašena je vanredna situacija zbog snežnih padavina. Zbog smetova na Goliji neprohodan je put Preko Brdo–Odvraćenica. Stigla je struja na Goču, kao i u mestu Rudno i studeničkom kraju. Sneg pada i u zlatiborskom okrugu.

Sneg u Rudnu na Goliji je naparavio i do 30 centimetara snežnog pokrivača. Saobraćaj na toj planini funkcioniše. Do 40 centimetara napadalo je na Goču.

Vanredna situacija u Sjenici

Usled jakih snežnih padavina na teritoriji opštine Sjenica proglašena je vanredna situacija, potvrđeno je RTS-u.

Predsednik opštine Sjenica Munib Mujagić izjavio je, nakon proglašenja vanredne situacije na teritoriji te opštine, da su pojedina mesta ostala bez struje, zato što je dalekovod ispao iz sistema, a pregoreo je jedan od glavnih prekidača.

Mujagić ističe da ekipe koje se nalaze na terenu u što kraćem roku pokušavaju da reše problem.

„Oni čine napore da što je moguće pre stave veliki broj sela pod napon i da građani, koji se nalaze na većoj nadmorskoj visini, dobiju električnu energiju“, rekao je Mujagić za Tanjug.

Takođe, navodi i da je oko 30 mašina u pogonu i da se intenzivno rade na čišćenju svih putnih pravaca.

Ukazao je i da situaciju dodatno otežava činjenica da javno preduzeće za uređivanje gradsko-građevinskog zemljišta i infrakstuture nema direktora koji je pre nekoliko dana smenjen i na njegovo mesto nije imenovan niko.

„To znači da je to javno preduzeće od izuzetnog značaja blokirano, što komplikuje situaciju. Ljudi su prosto zbunjeni i dok nismo uveli vanrednu situaciju nismo mogli da pokrenemo sistem“, pojasnio je predsednik opštine Sjenica.

Prema njegovim rečima, u Sjenici je napadalo oko 25 centimetara snega, dok je na višim delovima opštine palo oko 30 centimetara snega.

Dodaje da situaciju dodatno otežava to što je sneg vlažan, jer je to, kako je rekao, izuzetan teret za elektrovodove.

Situaciju, kako kaže, prate iz sata u sat i spremni su da u bilo kom trenutku preduzmu adekvatne mere.

Iz smetova kod Ivanjice evakuisano četvoro

Sneg na području ivanjičke opštine pada od sinoć, pa je u višim predelima snežni pokrivač dostigao skoro pola metra. Iz „Puteva Ivanjica“ kažu da intenzivno rade na čišćenju, kao i da su na terenu njihovi radnici i mašine.

Tokom večernjih sati u mesto Dobri Do kod Ivanjice odigrala se prava drama kada je sneg koji je satima padao na teritoriji ove opštine zavejao putnički automobil u kom su se nalazile dve osobe.

Na lice mesta odmah su upučene spasilačke jedinice.

– Uprkos svim naporima oni nisu uspeli da probiju visoke snežene namete, pa je morao da bude poslat i traktor sa raonikom koji je u jednom momentu povukao zavejani automobil, kako bi vatrogasci mogli da izvuku putnike, potvrđeno je u Vatrogasno-spasilačkoj jedinici u Ivanjici za RINU.


Ova akcija spašavanja trajala je oko dva sata, stoga nadležni još jednom apeluju na sve vozače da ne kreću na put bez preke potrebe u visinske delove u opštini Ivanjica.

Osim ove obavljene su još dve akcije spašavanja na teritoriji ivanjičke opštine, prva u selu Jasenovo u kom je sneg zavejao meštanina koji se nalazio u svom automobilu i njega su spasili putari, dok je druga akcija spasavanja jednog lica obavlejna u selu Kovilje.

Sneg doveo do nestanka struje i do 24 sata

Zbog smetova na Goliji neprohodan je put Preko Brdo–Odvraćenica. Snežne nanose stvara jak vetar neposredno ispod najvišeg vrha Golije, Jankovog kamena.

Zbog teškog snega problema je bilo i u snabdevanju električnom energijom na više lokacija u planinskom kraju.

Bez struje su meštani Goča bili 24 sata, a u Rudnu 12 sati.

Oko 280 učenika iz Srbije i Republike Srpske nalazi se u dečjem odmaralištu “Dobre vode“ na Goču, gde zbog kvara na dalekovodima nije bilo struje.

Oko 500 domaćinstava u kraljevačkom kraju je bez struje, telefonskih veza i interneta, javlja dopisnik RTS-a.

Upravnik dečjeg odmarališta na Goču Darko Milovanović kaže da sneg pada od juče, a da su problemi sa strujom višegodišnji problem.

“Uključili smo agregatsko napajanje. Snalazimo se. Nadamo se da nadležni reše taj problem“, kaže Milovanović.

Prvi sneg u Srbiji: U Sjenici vanredna situacija, pojedina mesta bila bez struje i do 24 sata 2
Foto: Printscreen/Youtube

Saobraćaj otežan i na području Zlatibora i Užica

Sneg intenzivno pada na području Zlatibora. Pogotovo na Borovoj glavi, ali i dalje od tog prevoja, u pravcu Nove Varoši.

Putari su na terenu, ali se saobraćaj otežano odvija zbog snega na kolovozu.

Alen Mušanović iz Užičkih puteva kaže da su padavine tokom noći bile intenzivne i da je iz predostrožnosti uvedena zabrana saobraćaja za kamione sa prikolicom i šlepere.

Ističe da ekipe non-stop čiste puteve prvog prioriteta, te da je deo mehanizacije poslat i na puteve drugog prioriteta.

Nadamo se da će padavine tokom dana stati, kaže Mušanović i upozorava vozače da je zimska oprema obavezna.

Sneg koji je na Kopaoniku počeo da pada sinoć, od 23 časa, dostigao je 16 centimetara visine. Ovoga jutra izmerena temperatura je -5 stepeni, vidljivost je 600 metara i duva severoistočni vetar.

Snežni pokrivač na Zlataru visine je do 20 centimetara, što nije neuobičajeno za ovaj kraj u ovo doba godine. Bez struje je jedno selo, a električari na terenu uklanjaju kvar.

Prohodni su svi putevi, nema snega na magistrali. Zbog najavljenih novih padavina i dalje važi zabrana za kamione sa prikolicom i šlepere.

Prvi sneg pao i na Kosovu i Metohiji

U većem delu Kosova i Metohije noćas i jutros pao je prvi sneg, a u višim predelima pada i dalje. Službe za održavanje puteva su kasno reagovale, pa je došlo do problema u saobraćaju.

Potpuno prekriven snegom je put koji od sela Žur vodi ka Dragašu, u regionu Prizrena. Na ovom putu je gotovo neprohodno, preneli su na društvenim mrežama učesnici u sabraćaju.

Zbog snežnih padavina dogodila se i saobraćajna nezgoda na magistralnom putu Priština-Gnjilane. Policija je saopštila da su tri osobe povređene u sudaru dva automobila, ali da nisu životno ugrožene.

Usled jakog nanosa snega bio je otežan saobraćaj na putu Priština – Peć. Intervencijom službe za čišćenje snega saobraćaj je normalizovan iako se odvija sporije.

Ostvarile su se prognoze meteorologa o snežnim padavinama na kraju novembra. Minimalne temperature kretaće se između -1 i 0 stepeni Celzijusovih, dok se maksimalne dnevne očekuju od 0-3 stepena.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Kakvo nas vreme danas očekuje?

Nivo reka je ispod granice redovne odbrane od poplava i pored kiše koja u tom kraju pada 36 sati.

Kiša u nižim predelima će od sredine dana i posle podne sa daljim padom temperature preći u sneg.

Više padavina biće na jugozapadu, jugu, jugoistoku i istoku Srbije. U nižim i brdskim predelima očekuje se formiranje snežnog pokrivača visine od 5 do 20 centimetara, na planinama lokalno i više od 30 centimetara.

Duvaće slab i umeren, povremeno i jak severozapadni vetar.

U nedelju će biti umereno do potpuno oblačno, hladno i vetrovito, mestimično sa kratkotrajnim snegom. Više padavina očekuje se na istoku i jugoistoku zemlje, ali će ta količina padavina biti manja u odnosu na subotu.

AMSS: Saobraćaj na putevima usporavaju kiša i susnežica, a na planinama sneg 

Na putevima u nižim krajevima Srbije saobraćaj se odvija uz kišu i susnežicu, dok na putevima u planinskim predelima ima snega, saopštio je jutros Auto moto savez Srbije (AMSS).

U jugozapadnim, jugoistočnim i istočnim krajevima, a posebno na putevima u planinskim predelima, zbog snežnih padavina i snega na putu saobraćaj se odvija usporeno.

Upotreba zimskih guma i zimske opreme je obavezna.

Više padavina se očekuje na istoku i jugoistoku Srbije, uz manje povećanje visine snežnog pokrivača.

Zimski uslovi vožnje, sa mestimično ugaženim snegom na kolovozu, su u planinskim predelima Sjenice, Ivanjice, Valjeva,Nove Varoši, Vranja, Kruševca i Novog Pazara.

Prohodnost puteva je dobra, ali ugaženog snega na kolovozu, visine do pet centimetara ima i na putevima ka zimski centrima – Kopaoniku, Goču, Tari, Divčibarama i Staroj Planini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari