Da li će sneg obeležiti ovu zimu: Vremenska prognoza za decembar i količina padavina na planinama 1Foto FoNet Ana Paunković

Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 2.9 stepena Celzijusovih – navodi se na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, ali se, prema prvim pokazeteljima, ipak očekuje više snega u planinskim predelima ove zime, ali i njegovo duže zadržavanje u odnosu na prošlu godinu.

Prema mišljenju Slobodana Sovilja iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, jako je teško predvideti vremenske uslove za period duži od sedam do 10 dana, tako da sve prognoze koje se odnose na duže periode od toga trebalo bi uzeti sa rezervom.

Sneg na Kopaoniku

„Prema sezonskoj prognozi RHMZ-a, predstojeća zima će obilovati padavinama, ali će biti i toplija od višegodišnjeg proseka, sa odstupanjem od dva stepena. Ova zima bi, u skladu sa trenutnim pokazateljima, mogla da liči na zimu iz perioda 2009 – 2010. godine, dok bi u odnosu na prethodnu zimu već u prvoj polovini ovog najhladnijeg dela godine trebalo da bude znatno više snega u planinskim predelima. Znamo da je prethodne Nove godine sneg izostao i u planinskim i u nizijskim predelima, međutim učestala naoblačenja u decembru usloviće da se na visokim planinama, poput Kopaonika, sneg zadrži i povećavava njegova visina sa svakim narednim naoblačenjem i narednim talasom vlažnog vazduha. Na nižim planinama, poput Zlatibora, Divčibara i većeg dela Tare, očekuju se i kišne i snežne padavine, pa bi se snežni pokrivač povremeno stvarao, dok bi u periodima između vlažnih prodora dolazilo do topljenja snega“, objašnjava Sovilj.

Sneg
Foto: (BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIĆ)

 

Procenjena mesečna količina padavina u januaru iznosi od 50 do 70 litara po metru kvadratnom u planinskim predelima, što je u svakom slučaju više nego prošle godine, odnosno prošlog januara, saopštio je sagovornik Danasa.

Sneg: Gde ga sad ima?

Na današnji dan, snežnih padavina ima samo na mernoj stanici na Kopaoniku, na kojem je zabeležen snežni pokrivač visine šest centimetra.

Nepouzdanost vremenske prognoze na duže periode mišljenje je i ostalih meteorologa koji su se oglašavali putem medija, ali dele i mišljenje da će predstojeće zime biti nešto više padavina nego prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari