Otvaranje prvog nautičkog sela u Beogradu, koje se već dve godine gradi na obali Save, u surčinskom selu Boljevci, najavljivano je za 1. maj, ali kako kažu u Javnom preduzeću za turizam opštine Surčin, visok vodostaja reke usporio je radove, pa će 1. juna sve biti spremno za početak sezone. Kompleks od 15 kućica na vodi, za koje većpostoji veliko interesovanje, ovog leta mogao bi da postane omiljeno izletište mnogim Beograđanima i njihovim gostima, posebno onima koji vole boravak na reci.

U mirnoj oazi, posetioci će moći da se sunčaju, pecaju, kupaju, posete neke od znamenitosti u ovom delu Beograda, kao što su manastir Fenek, Stajkova etnokuća, gde se mogu videti predmeti iz starih vremena. U blizini nautičkog sela „Biser“ na 12 hektara prostire se Bojčinska šuma, gde se svakog vikenda održavaju različiti kulturno zabavni sadržaji u okviru manifestacije „Bojčinsko kulturno leto“.

– Radovi na izgradnji nautičkog sela u završnoj su fazi. Kućice su kompletno opremljene, do njih je dovedena struja i voda, a put je asfaltiran. Do 1. juna ostalo nam je da uredimo travnjake i plažu. A ove nedelje trebalo bi da postavimo jedan restoran na vodi, kapaciteta 120 mesta, koji je većspreman – priča za Danas Rade Đinovićiz Javnog preduzeća za turizam opštine Surčin.

Bilo je planirano da se za potrebe turista renovira oronuli restoran Biser, u šta je trebalo uložiti 12 miliona dinara, i za šta je podnet zahtev nadležnom ministarstvu. Ali kako sredstva nisu obezbeđena, od te ideje privremeno se odustalo. Prema rečima našeg sagovornika u planu je i izgradnja sportskih terena, koji će tokom sezone biti dostupni posetiocima.

Opština Surčin do sada je u razvoj turizma uložila više od 100.000 evra, a samo za nautičko selo opredeljeno je 35 miliona dinara. Prema rečima predsednika najmlađe beogradske opštine Vojislava Janoševića, nautičko selo u Boljevcima trebalo bi da bude investicija za duži vremenski period. On je naveo da 50 kilometara obale reke Save koje se prostiru dužteritorije opštine Surčin treba iskoristiti na najbolji način Inače, od 1. maja JP za turizam opštine Surčin organizuje jednodnevne izlete od Bloka 44 do Jakova, sa tri brodića, nakon čega se preseda u minibuseve koji posetioce voze do manastira Fenik, restorana, konjičkog kluba, etnokuće i drugih lokacija. Cena ove ture je 700 dinara, a zainteresovani se takođe mogu prijaviti preduzeću za turizam Surčina.

Kako iznajmiti kućicu na vodi

Da bi iznajmili splav kućicu u ovom nautičkom selu na jedan dan morate platiti 2.500 dinara, a za uzvrat možete dobiti klimatizovan dvosobni objekat na vodi sa dva ili tri ležaja, kuhinjom, kupatilom, terasom sa koje možete da se sunčate ili pecate. Đinovićkaže da ima interesovanja i da je pet kućica većiznajmljeno na period od nedelju dana. Svi oni koji su zainteresovani za ovu turističku atrakciju mogu kontaktirati JP za turizam opštine Surčin i putem telefona 069/690-690 rezervisati kućicu za odmor. Kako bi posetioci što jednostavnije došli do nautičkog sela, osim linije 605 gradskog saobraćajnog preduzeća koja polazi sa glavne železničke stanice, od 1. juna na raspolaganju će biti brodići koji će kretati sa pristana Novi Beograd, u Bloku 44.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari