"Za Ljubu" i na sud 1

Roditelji osnovaca iz zemunske škole „Svetozar Miletić“, koji ni danas neće svoju decu poslati na nastavu nezadovoljni odlukom o smeni direktora Miroljuba Mosurovića, pokušaće na sudu da ospore rešenje Ministarstva prosvete.

Naime, roditelji su formirali pravni tim koji je već pregledao dokumentaciju vezanu za smenu direktora Mosurovića, a danas će odlučiti koje pravno sredstvo će upotrebiti.

– Roditelji su formirali pravni tim koji je proučio dokumentaciju I utvrdio da u ovom slučaju ima osnova i za upravni spor i za tužbu. Ministar Šarčević ima zakonski rok da odgovori na zahteve roditelja do srede. Sutra u podne, nakon konsultacija, pravni tim će odlučiti u kom pravcu će delovati. Mi ćemo se boriti svim pravnim sredstvima- rekla je za Danas Zvezdana Čolić, jedan od roditelja.

Zabrinuti roditelji, zaposleni ali i sadašnji i bivši učenici održali su sinoć još jedan protest u znak podrške direktoru Miroljubu Mosuroviću. Nastava u toj školi se ne održava od početka školske godine, a roditelji neće slati decu na časove ni nadalje, dok Ministarstvo ne prihvati njihov zahtev da poništi rešenje o razrešenju Školskog odbora i direktora škole od 30. avgusta.

Odluku o potpunoj obustavi nastave roditelji su doneli jednoglasno 1. septembra, a do juče je zahtev upućen Ministarstvu potpisalo više od 90 odsto roditelja. Smenu direktora roditelji i zaposleni vide kao političku odluku a razloge za razrešenje koje Ministarstvo navodi smatraju neosnovanim. Osim roditelja i kolega, Mosurovića podržavaju i učenici, sadašnji i bivši, jer je, kako kažu, od ruine napravio jednu od najboljih i najopremljenijih škola u Srbiji, koja može da ide „rame uz rame“ sa obrazovnim ustanovama u Evropi.

Ova višemesečna „hajka“, kako je nazivaju roditelji, počela je još prošle godine kada je Ministarstvo donelo rešenje da se direktor smeni jer je zaposlio nastavnika koji nije imao master već samo završene osnovne studije, ali je odluka poništena nakon što je taj nastavnik otišao iz škole. Pred početak školske godine priča se nastavlja i stiže novo rešenje, u kome se Mosurović tereti za osam tačaka u kojima je prekršio zakon. Zbog toga i roditelji i nastavnici, ali i sam Mosurović, tvrde da pokušaji smene imaju zapravo političku pozadinu. Jer direktor, kako kažu roditelji, ne želi da se politički angažuje, „a pre svega ne dozvoljava da po školi „vršlja ko stigne““.Kako je Mosurović rekao, ali i obrazložio više puta, ni jedan od razloga koji se navode u dopisu Ministarstva nije istinit. „To su informacije koje ministru poturaju raznorazni savetnici jer u ovoj školi ne dozvoljavam da vršljaju, da se mešaju kadrovski, finansijski, da sami sprovode razne javne nabavke“, rekao je Mosurović za Danas nakon prvog porotestnog okupljanja roditelja 1.septembra.

Za šta ga terete

Kao ostale tačke zbog kojih je Mosurović razrešen u rešenju se navodi i to da je broj učenika u razredima veći od propisanog zakonom, da škola nema plan stručnog usavršavanja zaposlenih, kao i da sednicama školskog odbora ne prisustvuju predstavnici sindikata i učeničkog parlamenta. Mosurović je na ranijem skupu podsetio da su škola i uprava dobili najvišu ocenu,te da je u Srbiji 350 škola ocenjeno jedinicom, kao i da su u prethodnom periodu direktori škola oštetili budžet za 2,5 miliona evra, zbog vođenja izgubljenih sudskih sporova, a da niko od njih nije bio smenjen.

Šarčević: Smena jedino rešenje

Ministar prosvete Mladen Šarčević je, nakon prošlonedeljnog obraćanja našeg lista, rekao za Danas da je prosvetna inspekcija utvrdila težu povredu dužnosti, zbog čega je smena bila jedino rešenje. „Možda je direktor deo posla obavljao dobro, ali je prekršio zakon. Zakon je isti za sve, i nećemo ga selektivno primenjivati“, bio je kategoričan Šarčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari