Osmi ciklus akcije „Đaci vas mole, usporite pored škole“, koje organizuje JKP „ „Parking servis“ nastavljen je juče u OŠ „France Prešern“ na Miljakovcu.

U veseloj i razigranoj atmosferi prvaci su uz pomoć glumaca i saobraćajnih policajaca na edukativnom času učili i odgovarali na pitanja „Kako se bezbedno prelazi ulica?“, nakon čega su im podeljeni fluorescentni prsluci, kako bi bili uočljiviji u saobraćaju.

Prema rečima Andrije Čupkovića, direktora JKP „Parking servisa“ ovo je jedan od načina, da se kroz igru objasni deci kako treba da se ponašaju u saobraćaju.

– Prevencija je veoma važna i svakodnevno treba da utičemo na to da deca budu bezbedna u saobraćaju. Parking servis već tradicionalno vodi ovu akciju i možemo da se pohvalimo da u blizini škola nismo imali nijednu saobraćajnu nesreću. U naredna dva dana završićemo edukativne časove u svih osam škola u Rakovici. Tom prilikom, hiljadu prvaka dobiće zaštitne prsluke i disk – rekao je Čupković.

On je najavio da će novina ovogodišnje sezone biti „đačko parking mesto“, gde će u okolini osnovnih škola koje se nalaze u zoniranim delovima grada biti pravljena nova parking mesta. Kako je istakao đaci će zajedno sa radnicima njihovog preduzeća crtati ta parking mesta, a kompletan prihod od naplate parkiranja ići će za potrebe škola u čijoj su zoni ta parkirališta.

– Kao roditelj imao sam bojazan da svoje dete pustim samo u saobraćaj, baš zbog vozača koji ne poštuju propise. Najvažnije je da naučimo dacu kako da se ponašaju u saobraćaju i da svakodnevno apelujemo i na vozače da uspore pored škola. Grad ima u planu i da uvede usporene zone pored škola – naveo je Čupković.

Predrag Đurđev, generalni sekretar Auto-moto saveza Srbije, rekao je da zajedničkom akcijom sa Parking servisom, žele da postignu veću svest pre svega vozača, a samim tim i da edukuju najmlađe koji po prirodi usvajaju sva kvalitetna pravila ponašanja u saobraćaju i koji će umeti da to prenesu na starije.

– Užurban tempo života utiče na saobraćajnu kulturu koju moramo vratiti na ulice. Trudimo se da što više dece prođe ovu edukaciju – podvukao je Đurđev.

Početku ovogodišnje akcije prisustvovao je i predsednik opštine Rakovica Vladan Kocić, a sve škole na ovoj opštini kao poklon od Parking servisa dobile su lopte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari