Zahuktali su se radovi na uređenju Univerzitetskog naselja Belvil, ali i oko svih ostalih objekata koji su u funkciji letnje Univerzijade. Sve poslove nadzire tehnička grupa koju je formirao grad i u koju su uključene sve gradske komunalne službe. Između ostalog, zadatak ove službe je da raščisti i pripremi za asfaltiranje maršutu kojom će ići sportisti.

Nenad Stevanović, zamenik direktora Beokom servisa, potvrdio je za Danas da najavljenog raseljavanja obližnjeg nehigijenskog naselja neće biti. Umesto toga, biće postavljena metalna ograda, visoka dva metra, koja će odvojiti nehigijensko naselje od puta za sportiste.

Trenutno se samo čiste deponije i ravna zemljište. Za sada se neće dirati kuće u nehigijenskom naselju, jer ćemo prvo odrediti šta smeta za izgradnju puta i kud će ići sportisti. U ovoj fazi koju smo započeli, cilj je da sve očistimo, a kad se donese odluka kuda će tačno ići put, onda ćemo u saradnji sa nadležnim službama čistiti i taj deo. Izgradnja saobraćajnice dužine 600 metara, između ulica Jurija Gagarina i Milutina Milenkovića, počeće početkom aprila. U toku je tender za izvođača radova i sve će biti spremno do Univerzijade, najavljuju u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, koja je zadužena za ovaj projekat.

Otvoreno je i pitanje šta će biti sa obližnjim buvljakom. Ima predloga da se buvljak privremeno zatvori u vreme trajanja Univerzijade od 1. do 12 jula. U Beokom servisu kažu da su u toku razgovori sa ljudima iz JKP Gradske pijace, koji tvrde da je to nemoguće zbog ugovora koji imaju sa zakupcima.

Nenad Stevanovića, iz Beokom servisa napominje da je zatvaranje buvljaka neophodno je zbog bezbednosti sportista. Vikendom je ovaj deo Novog Beograda prepun ljudi, i u ovom delu grada je saobraćaj znatno otežan. Sportisti su smešteni samo stotinak metara dalje, a na putu do sportskih centara, moraće da prođu pored buvljaka i nekoliko puta dnevno. Inače, na buvljaku u Novom Beogradu nalazi se oko 2.000 tezgi, ali je trenutno oko 1.000 u zakupu. Ukoliko bi nadležni ipak odlučili da buvljak zatvore na dve nedelje, JKP „Gradske pijace“ izgubile bi oko 3 miliona dinara. Nakon pregovora sa Gradskim pijacama znaće se koliko je zatvaranje „buvljaka“ isplativo i izvodljivo.

Direktor JKP ôGradske pijaceö Dragan Pušara tvrdi da buvljak neće biti zatvoren tokom trajanja ôUniverzijadeö zbog obaveza prema zakupcima. On predlaže da se deo parkinga preko puta otvorenog tržnog centra odvoji kako bi ga koristili samo ljudi iz Univerzijade. Drugi predlog je da se ograda pijace obloži folijama u bojama Univerzijade. Sam buvljak ne kvari sliku Beograda, većobjekti u okolini, ali za to je nadležna opština Novi Beograd – izjavio je Pušara.

Ko toleriše nehigijensko naselje

Razumljivo, prodavci koji imaju zakupljene tezge na „buvljaku“ ogorčeni su najavom o mogućem privremenom zatvaranju, jer im nije ponuđeno drugo rešenje. Ne mogu da shvate da organizatori Univerzijade i Grad tolerišu veliko romsko nehigijensko naselje, bez konkurencije najveće ruglo i sramota Novog Beograda, smešteno bukvalno pod prozorima Univerzitetskog sela, a smeta im relativno uredan i sređen „buvljak, sem onog dela ispod železničkog podvožnjaka, koji se, kako kažu, može počistiti za pola dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari