Kompanija Veropulos ocenila je juče kao „skandaloznu“ odluku gradskih vlasti da zabrani gradnju supermarketa Super Vero na Voždovcu i optužila gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa i gradske službe da nad kompanijom sprovode „institucionalno i pravno nasilje“.


„U neobjašnjivoj kafkijanskoj predstavi, gradske vlasti ostaju neme na sve naše inicijative za rešavanje ovog problema. Ako posedujemo dozvolu za gradnju i svu drugu zakonim propisanu dokumentaciju i sprečeni smo da gradimo zbog postojanja nelegalnog objekta na svojoj parceli, a vlast ne želi da reši taj problem, onda ne postoji drugi naziv za takvo ponašanje nego institucionalni teror“, navodi se u saopštenju Veropulosa. Kompanija je saopštila da je u četvrtak na gradilištu supermarketa u Ulici Vojvode Stepe „slučajno oštećena“ agregatska kućica, koja je potom iz „bezbednosnih razloga morala biti srušena“, o čemu su obavešteni nadležni. Gradska vlast je zbog toga zatvorila gradilište i zabranila radove. Kućica je vlasništvo stanara, koji se duže spore sa Veropulosom oko gradnje supermarketa i oni su juče pozdravili potez gradskih vlasti. Sa druge strane, kompanija Veropulos navodi da se srušeni objekat nalazio na njenoj građevinskoj parceli „bez valjanog osnova“ i da bi u svakom slučaju morao biti uklonjen, kao i da je za potrebe susednih objekata odavno nabavljen novi i kvalitetniji agregat za čije priključenje Veropulos „odavno traži dozvolu gradskih vlasti“.

Prema saopštenju, gradonačelnik Dragan Đilas i javni pravobranilac Strahinja Sekulić izjavili su ranije da su i pravna dokumentacija kompanije i dozvola za gradnju, potpuno u skladu sa zakonom. Ta kompanija je najavila da će zatražiti zaštitu od međunarodnih pravosudnih i od institucija EU, ukoliko joj gradske vlasti u najkraćem roku ne „omoguće da koristi svoja zakonska prava i neometano nastavi izgradnju supermarketa“.

Ukoliko takva reakcija vlasti bude izostala, kompanija je najavila da će upozoriti „sve druge velike trgovinske lance u Evropi na svoja poražavajuća iskustva u srpskoj prestonici, za koja isključivu odgovornost snosi aktuelna gradska vlast“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari