Među 96.026 nezaposlenih, na tržištu rada nema nijednog zavarivača, a radnici te struke veoma su traženi. Zbog potreba poslodavaca Nacionalna služba zapošljavanja na svaka četiri meseca organizuje obuke za zavarivače, koje sve češće pohađaju nezaposleni filozofi, veterinari ili stomatolozi. Kroz kurseve za zavarivače, koje NSZ organizuje u saradnji sa preduzećem „Termoelektro“ iz Beograda, do sada je prošlo oko 1.500 kandidata. Osnovna obuka traje pola godine, a dopunska tri meseca.

Polaznik u međuvremenu ima praksu, pa posle godine učenja postaje argonski zavarivač, spreman da radi u energetskim, rafinerijskim ili petrohemijskim postrojenjima.

Stručan zavarivačmože dobro da zaradi, ali je najveći problem stalno zaposlenje. Uglavnom rade sezonski kod privatnika. Dosta mladih otišlo je da radi u strane zemlje gde su dobro plaćeni. Inače, prestonici trenutno nedostaje oko 400 zavarivača. Nedostatak zavarivača može se rešiti adekvatnijim školovanjem i praksom, ali i povećanjem cene rada u energetskim, petrohemijskim i rafinerijskim postrojenjima. Tako bi se sprečio velik odliv ovih radnika u inostranstvo.

Zarade zavarivača variraju od firme u kojoj su zaposleni. Uz loše uslove i kratak radni vek kvalitetni varioci u Srbiji za ovaj posao su plaćeni mnogo manje nego u inostranstvu gde dobijaju i do 1.400 evra mesečno. U celoj Evropi pokrenute su velike investicije u oblasti energetike, posebno u Nemačkoj, tako da je izražena potražnja za kvalifikovanom radnom snagom. Zato veliki broj zavarivača odlazi da pečalbari u Nemačku ili Italiju.

Tako strane zemlje bez uloženog novca dobijaju stručan kadar koji se besplatno školovao u našoj zemlji. Prvu obuku za zavarivače koja je organizovana ove godine završilo je 125 nezaposlenih sa evidencije NZS. Oni su dobili posao u preduzeću „Termoelektro“, a još 150 kandidata trenutno besplatno uči ovaj zanat.

Ovim „muškim“ poslom u inostranstvu uspešno se bave i žene. Kod nas to nije uobičajeno. Inače, oko 1.500 građana bez posla prošlo je kurs obuke za varioce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari