Završen deveti Mikser festival u silosima 1Foto: Marija Piroški

Deveto izdanje najvećeg regionalnog festival kreativnosti završeno je na mestu na kome je sve i počelo – u legendarnim silosima nekadašnjeg Žitomlina na Donjem Dorćolu, pod autobiografskim sloganom „migracije“.

Bogat multidisciplinarni program festivala okupio je više od 1000 stručnjaka i talenata iz oblasti arhitekture i dizajna, urbanog razvoja i planiranja, gurua novih tehonologija, angažovanih umetnika i muzičara iz regiona i sveta. Posle pauze od pet godina, omiljenu industrijsku lokaciju publike Mikser festivala ponovo je posetilo preko 40.000 posetilaca.

Deveti po redu Mikser festival svečano je zatvoren nastupom legendarnog Jure Stublića i grupe “Film’, dok je veče na River bini otvorio mladi pančevački trio “Buč Kesidi“, uz pojačanje sarajevskih“Fikusa“, nakon kog je publika uživala u nastupu splitskog sastava “Justin’s Johnson“. Za mnogobrojne ljubitelje pozorišta pod vedrim nebom, na Skver bini su se tokom festivala igrale predstave „Muškarčine“, “Vanvremenske vrednosti“ i dokumentarna pozorišna predstava o najstarijoj naciji na svetu “Jami Distrikt“ u režiji Kokana Mladenovića, koja je i zatvorila pozorišni program festivala.

Poslednjeg dana festivala dodeljena su priznanja najboljim projektima dizajnerske platforme „Ghost project“ i proglašeni pobednici konkursa „Kuća za sve naše ljude“ za grafičko rešenje fasade budućeg regionalnog kulturnog centra Mikser House u Sarajevu. Mikser Bazar je i ove godine okupio najpreduzetnije dizajnere, zanatllije i male proizvođače zdrave hrane i delikatesa koji su svojim kreativnim idejeama i preduzetništvom oplemenili industijski ambijent Žitomlina na donjem Dorćolu. Najmlađi Mikserovci su uživali u svakom trenutku Mikser festivala u programima Mikser Kids & Teens zone koji su se odvijali u posebno osmišljenom ekološkom paviljonu u srcu festivala.
Programom „Ekspo digitalnih umetnosti“ mikser je na četiri dana postao centar digitalne umetnosti regiona, uz podršku najpoznatijih domaćih kompanija iz oblasti razvoja igara, specijalnih efekata i video produkcije. Dizajn zona otvorena je izložbom „Holandski paviljon“, a u Art Zoni svečano je otvorena regionalna multimedijalna izložba „Black Box 2017: Pad u budućnost“ koja je okupila blizu 70 umetnika, pod kustoskom palicom Marka Lađušića.

Specijalni gost Mikser festivala 2017 – Mirko Ilić je, uz prisustvo kolega ilustratora Dušana Petričića i dizajnera Slavimira Stojanovića, trećeg festivalskog dana otvorio svoju putujuću izložbu „Tolerancija“ koja predstavlja 27 plakata etabliranih svetskih dizajnera i njihov odgovor na globalno sve važniji društveni problem netolerancije. Istog dana održana je modna revija na kojoj su predstavljeni unikatni modeli koje su sašile žene migrantkinje iz Avganistana, Sirije i Gane koje su pohađale radionicu šivenja u Centru za azil u Krnjači.


Predavanja i debate tokom 4 dana festivala

U okviru programske celine Mikser razgovori, tokom sva četiri dana festivala odvijala su se predavanja, debate i radionice u kojima je učestvovalo više od 100 renomiranih domaćih i internacionalnih stručnjaka iz oblasti kulture, sociologije, migracija, urbanih praksi, arhitekture, digitalnih umetnosti, informacionih tehnologlija, medija, itd. Okrugli stolovi „Fabrike kulture“, „(Ne)kultura dijaloga u medijima“, „Izbeglice I migranti u Srbiji – šta je sledeći korak?“, „Edukacija u pokretu“ pokušali su da odgovore na ključna pitanja današnjice i razmene mišljenja između vrsnih praktičara i posetioca festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari