Krajem novembra trebalo bi da bude završena prva faza radova na rekonstrukciji Muzeja savremene umetnosti. Nebojša Bradić, ministar kulture i Branislava Anđelković- Dimitrijević, direktorka ovog kompleksa, obišli su juče gradilište i proverili kako teku radovi na rekonstrukciji zgrade.

Učinićemo sve da dinamika realizacije obnove Muzeja savremene umetnosti ne bude ugrožena i da se do kraja naredne godine ovaj kompleks u potpunosti rekonstruiše – rekao je ministar Bradić, prilikom jučerašnjeg obilaska radova na Ušću. On je dodao da radovi teku dobro i da će sledeće godine uz ovaj kompleks biti otvoren i novi Muzej kinoteke. Takođe, u planu je izgradnja i dva nova muzeja, Muzej nauke i tehnike i Narodni muzej u Nišu.

– Muzej savremene umetnosti oduvek je bio jedan od najboljih muzeja u regionu, planiramo da tako ostane i u narednom periodu – naveo je Bradić.

Prema rečima Branislave Anđelković-Dimitrijević, prva faza radova na Muzeju obuhvata sređivanje podrumskih prostorija, izgradnju aneksa i popravku krova. Finansijska sredstva za prvu fazu radova, u iznosu od 250 miliona dinara, obezbeđena su iz Nacionalnog investicionog plana.

Druga faza radova obuhvatiće zamenu fasade, elektro instalacija, vodovoda i kanalizacije, protivprovalnog i protivpožarnog sistema. U ovu svrhu iz NIP-a bi trebalo da bude izdvojeno oko 450 miliona dinara.

– Celokupna rekonstrukcija Muzeja koja uključuje njegovo potpuno tehnološko opremanje, kao i rekonstrukciju nameštaja koštaće oko 750 miliona dinara. Ako sve bude išlo po planu, svi radovi biće završeni do kraja 2009. godine – rekla je Anđelković. Ona je dodala da je nova oprema koju zahtevaju strani galeristi i izlagači veoma skupa, ali da je modernizacija bila neophodna.

Anđelkovićeva je navela da su se u poslednjih pet godina spremali za rekonstrukciju celokupnog kompleksa, pa je i to jedan od razloga što nema zastoja u radovima, jer su sve pripreme vezane za rekonstrukciju urađene na vreme.

Nakon rekonstrukcije ovo zdanje kulture ispunjavaće sve svetske i evropske standarde. Inače, od početka izgradnje pre 43 godine, ovo je prva rekonstrukcija Muzeja savremene umetnosti. N. Velebit

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari